Burse - Fonduri mutuale

Producţia Petrom a scăzut în T1, dar vânzările de gaze au fost mai mari, iar benzina mai scumpă. Va raporta compania o nouă creştere de profit?

Producţia Petrom a scăzut în T1, dar vânzările de gaze au fost mai mari, iar benzina mai scumpă. Va raporta compania o nouă creştere de profit?

Autor: Andrei Chirileasa, Vlad Popescu - Mediafax

25.04.2012, 00:06 833

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom (SNP) a scăzut uşor în primul trimestru, dar vân­zările de gaze ale companiei au urcat, urmare a tempera­tu­rilor scăzute, potrivit unui raport prezentat marţi de grupul austriac OMV, acţionarul ma­joritar al celei mai mari companii româneşti.

Vremea rece a afectat producţia OMV Petrom, dar a crescut cererea pentru gaze, compania raportând creşterea cantităţilor extrase din facilităţile de depozitare. OMV Pe­trom a reuşit de asemenea să-şi îmbună­tă­ţească marja de profit pe segmentul ga­zelor, datorită gazelor din import depo­zitate înaintea sezonului rece şi într-o oarecare măsură datorită contractelor mai favorabile pe plan intern.

Astfel, vânzările de gaze ale Petrom au totalizat 17,32 TWh în primul timestru, faţă de 16,23 TWh în trimestrul al patrulea al anului trecut, respectiv 16,5 TWh în primele trei luni din 2011.

Producţia de petrol şi gaze a Petrom a fost de 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, de la 186.000 barili echi­valent petrol pe zi în perioadele ante­rioare de raportare.

Reducerea producţiei a fost compen­sată însă de creşterea preţului ţiţeiului. Pre­ţul mediu al ţiţeiului Ural, care este referinţa pentru Petrom, a fost în primul trimestru cu 14,4% mai mare decât în pe­ri­oa­da similară a lui 2011 (117,49 dolari/baril faţă de 102,67 dolari pe baril). Astfel, cel mai probabil compania va raporta pe primul trimestru din 2012 afa­ceri semni­fi­ca­tiv mai mari decât în primul tri­mes­tru din 2011.

De asemenea, şi profitul ar putea fi mai mare decât în primele trei luni de anul trecut, având în vedere că pre­ţul mai mare al ţiţeiului înseamnă profi­turi mai mari pe seg­mentul de explorare şi pro­duc­ţie (ups­tream). Compania îşi publică re­zultatele pe primul trimestru pe data de 9 mai.

În raportul OMV se mai arată că Petrom a pierdut în primul trimestru din hedging. Grupul austriac şi-a asigurat pentru 50.000 de barili pe zi un preţ al ţiţeiului de 101,5 dolari/baril, din care 30.000 de barili pe zi este producţia Petrom acoperită cu instrumente de hedging. Cum preţul petrolului pe piaţă a fost mai mare în T1, compania a pierdut din acest hedging. Astfel, la nivelul grupului OMV pierderile din hedging au fost de circa 64 milioane de euro, de unde rezultă că Petrom a pierdut circa 38,4 milioane de euro.

Totuşi, aceste pierderi din hedging sunt mici raportat la câştigurile Petrom pe segmentul de explorare şi producţie, în condiţiile în care hedgingul vizează mai puţin de un sfert din producţia de ţiţei a companiei.

Preţul mai mare al ţiţeiului determină şi un preţ mai mare al benzinei şi motorinei la pompă. Petrom a majorat chiar ieri preţul benzinei cu 6 bani pe litru. De la în­ceputul anului, benzina s-a scumpit cu 6%.

În primul trimestru al anului trecut, Petrom a avut vânzări de aproape 5 mld. lei şi un profit net de 841 mil. lei, iar rezultatele au crescut de la trimestru la trimestru, astfel încât compania a încheiat anul cu vânzări de 22,6 mld. lei (5,3 mld. euro) şi cu un profit net record de 3,76 mld. lei (885 mil. euro).

Din profitul de anul trecut, Petrom le-a propus acţionarilor distribuţia de divi­dende în valoare de 1,756 mld. lei (402 mil. euro). Acţionarul majoritar, grupul austriac OMV, care deţine 51% din ac­ţiuni, va încasa dividende de 205 mil. euro. Mi­nisterul Economiei şi Fondul Proprie­ta­tea, care au câte 20,6%, respectiv 20,1% din acţiuni, vor încasa peste 80 mil. euro fircare. Adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la Petrom este pro­gra­mată pentru vineri 27 aprilie.

Acţiunile Petrom au crescut cu 35% de la începutul anului, fiind unul dintre cele mai profitabile plasamente de pe bursă în acest an. La preţul de ieri, de 0,392 lei, capi­ta­lizarea companiei este de 5,07 mld. euro.

Petrom a scumpit din nou benzina

Petrom a aplicat ieri o nouă scumpire la carburanţi, de 6 bani pe litru numai în cazul benzinei, aceasta fiind cea de-a cincea creştere de preţ a acestui tip de combustibil de la începutul anului şi prima după două luni de preţuri neschimbate. Cu această nouă scumpire, benzina din staţiile Petrom este acum cu peste 6% mai scumpă decât în prima zi a anului, în timp ce motorina s-a apreciat cu mai bine de 4%. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, preţul benzinei în staţiile Petrom a crescut în medie cu circa 12%, iar cel al motorinei cu 17%. Roxana Petrescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO