Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de componente auto Compa Sibiu, plus 70% la profit

Producătorul de componente auto Compa Sibiu, plus 70% la profit

Autor: Adrian Cojocar

13.11.2012, 00:07 2003

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP), controlat de salariaţi, şi-a majorat profitul cu 70% în primele nouă luni ale anului, până la 21,2 mil. lei (4,8 mil. euro). În trimestrul al treilea profitul a urcat de patru ori, la 2,7 mil. lei.

"Vânzările de automobile noi sunt în scădere semnificativă pe plan european, însă Compa ar putea să beneficieze de faptul că este o companie de outsourcing, sunt mai ieftini şi pot să atragă producţie în România în urma delocalizării acesteia dinspre vest spre est", spune Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj. Analiştii mai spun că firma ar putea fi ajutată şi de o posibilă dinamizare a pieţei de maşini second-hand care să diminueze impactul scăderii pe piaţa de auto noi.

Conducerea companiei nu a putut fi contactată ieri pentru a oferi detalii.

Compa este un unul dintre puţinele exemple de succes ale programului din anii 2000 de privatizare în masă prin metoda MEBO. Firma a reuşit să se restructureze şi să se dezvolte cu for­ţe proprii, fără sprijinul unui acţionar puternic, şi a cunoscut o creştere accelerată a vânzărilor mai ales în ultimii ani, ajun­gând unul dintre cei mai mari exportatori români cu capital autohton.

Vânzările Compa au avansat în nouă luni cu 12,6% şi au ajuns la 391,4 mil. lei (88,3 mil. euro), ajutate de exporturi. Compa are ca parteneri giganţi precum Delphi şi Honeywell din SUA, respectiv Bosch - Germania, state care până recent nu au fost afectate semnificativ de criza din zona euro, dar care încep şi ele să resimtă efectele scăderii pieţei auto.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO