Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de ambalaje Promateris a raportat un profit net consolidat de 9,4 mil. lei în S1/2021, în creştere cu 211% faţă de S1/2020, la afaceri de 85 mil. lei, plus 60%

Producătorul de ambalaje Promateris a raportat un profit...

Autor: Tibi Oprea

31.08.2021, 18:47 445

Promateris (simbol bursier PPL), grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 84,74 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net consolidat s-a ridicat la 9,4 mil. lei în S1/2021, în urcare cu 211% faţă de S1/2020, potrivit datelor din raportul semestrial publicat marţi la BVB.

Grupul, care include şi compania de distribuţie Biodeck, raportează EBITDA consolidat de peste 14 milioane de lei, cu 106% mai mult comparativ cu primul semestru din 2020. Promateris îşi propune ţinta ambiţioasă de a ajunge la 200 de milioane de lei până la sfârşitul anului 2021. Compania păstrează astfel trendul din ultimii ani, având creşteri semnificative de la an la an: 28% (2018 faţă de 2017), 57% (2019 faţă de 2018), 39% (2020 faţă de 2019).

„În ciuda unui context neobişnuit cauzat de criza sanitară, echipa noastră a demonstrat că este pregătită şi determinată să continue dezvoltarea companiei chiar şi în aceste condiţii dificile. În primul semestru din acest an, am continuat investiţiile în creşterea companiei şi a capacităţilor de producţie, prin achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie, prin formarea echipelor tehnice şi de conducere, precum şi prin investiţii în departamentul de cercetare şi dezvoltare. Obiectivul nostru este să dezvoltăm produse inovative şi care să aibă un impact scăzut asupra mediului înconjurător. Rezultatele financiare din prima jumătate a anului sunt în linie cu aşteptările noastre şi ne motivează să continuăm să progresăm în direcţia sustenabilităţii şi a inovaţiei”, a declarat Tudor Georgescu, CEO al Promateris.

Rezultatele financiare pozitive înregistrate de companie în primele şase luni ale anului sunt generate în mare măsură de creşterea producţiei de ambalaje biodegradabile şi compostabile. Compania şi-a consolidat poziţia de pe piaţa din România, dar şi în afara graniţelor prin dezvoltarea canalelor de distribuţie în Europa Centrală şi de Est, în ţări precum Grecia, Polonia şi Ungaria. În perioada următoare, Promateris are ca obiectiv atragerea de noi clienţi în regiunea Europei Centrale şi de Est, în special din zona de retail modern.

Promateris a realizat o serie de investiţii în dezvoltarea capacităţii de producţie de ambalaje compostabile, dar şi în producţia de materie primă biodegradabilă şi compostabilă realizată din amidon de porumb. Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb. Ambele proiecte sunt realizate cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România”. Valoarea totală a proiectelor este de 20 de milioane de lei.

Promateris a investit în ultimii ani în vederea decarbonizării şi a realizării de produse cu impact redus de carbon. O astfel de investiţie este instalarea unei linii de reciclare a deşeurilor în 2020, astfel că în 2021 compania reciclează 100% din deşeurile industriale pe care le generează. În plus, în acest an compania a redus producţia de polietilenă cu peste 90% faţă de anul 2018.

În acest context, între 2018 şi 2021, Promateris a investit peste 10 milioane de euro în dezvoltarea liniei de producţie pentru ambalaje realizate din surse regenerabile. Obiectivul conducerii este de a investi încă 15 milioane de euro în următorii 5 ani în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE.

Promateris are o capitalizare de 152 mil. lei şi este deţinută în proporţie de 38,2% de omul de afaceri Florin-Ion Pogonaru, în proporţie de 20,15% de Nord Bucureşti, companie cu mai mulţi acţionari, şi în proporţie de 11% de Tudor-Alexandru Georgescu, directorul general al companiei.

Acţiunile PPL se tranzacţionează în creştere cu 28,9% faţă de începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 524.400 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO