Burse - Fonduri mutuale

Producatorii de tevi se bat si in afaceri, si pe bursa

Producatorii de tevi se bat si in afaceri, si pe bursa

Click pentru imaginea marita

14.05.2007, 17:04 33

Producatorul de tevi TMK-Artrom Slatina (simbol bursier ART) si-a majorat afacerile cu 65% in primul trimestru al acestui an, in timp ce Mittal Steel Roman (PTRO) si-a redus cifra de afaceri cu 6% fata de primele trei luni ale anului trecut.
Cele doua companii au inceput anul cu evolutii total diferite fata de anul trecut, cand Artrom a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, iar Mittal Steel Roman a raportat o crestere puternica a afacerilor.
Al treilea producator de tevi important listat la Bursa, TenarisSilcotub Zalau, publica marti rezultatele financiare pe primul trimestru.
Artrom Slatina, parte a grupului rus TMK, unul din principalii producatori de tevi la nivel mondial, a raportat in primul trimestru o cifra de afaceri de 131,2 mil. lei (38,8 mil. euro), fata de 79,7 mil. lei (22,5 mil. euro) in perioada similara a lui 2006. Profitul net a crescut cu 6%, pana la 12,4 mil. lei (3,6 mil. euro).
Compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 685 mil. lei (206 mil. euro), de peste doua ori mai mare fata de rezultatul din 2006, si estimeaza o scadere a profitului.
Profitul brut ar urma sa se reduca la 25 mil. lei (7,4 mil. euro) in acest an, de la 64,7 mil. lei (18,4 mil. euro) in 2006, potrivit proiectului de buget aprobat de catre actionari.
Anul trecut, Artrom a fost cel mai profitabil dintre producatorii de tevi, cu o crestere de peste 10 ori a profitului, care s-a datorat, in primul rand, profitului financiar rezultat din reevaluarea unor datorii ale companiei si din diferente de curs valutar.
Artrom a finalizat la inceputul acestui an o investitie in valoare de 41,9 mil. dolari (31,7 mil. euro) intr-o noua linie de productie a tevilor, in urma careia capacitatea de productie a TMK Artrom s-a dublat la 200.000 de tone pe an.
Artrom produce tevi pentru industria de automobile, precum si pentru transportul produselor petroliere si pentru domeniul constructiilor. Compania isi propune sa devina cel mai mare producator de tevi mecanice din Europa.
Grupul TMK controleaza 80,5% din actiunile Artrom, prin intermediul firmei germane Sinara Handel, principalul actionar minoritar fiind SIF Oltenia, cu 11,8% din actiuni.
Celalalt producator de tevi important care a publicat rezultatele financiare pe primul trimestru, Mittal Steel Roman, a inregistrat un profit net de 12,1 mil. lei (3,6 mil. euro), in scadere cu 42% fata de castigul inregistrat in perioada similara a lui 2006. Cifra de afaceri a companiei a fost in primele trei luni de 241,7 mil. lei (71,5 mil. euro).
Mittal Steel Roman a surprins piata cu rezultatele financiare pe anul trecut. Dupa primele noua luni ale anului, compania inregistra un profit net de 40,2 mil. lei (11,3 mil. euro), pentru ca la finele anului sa raporteze un profit de cinci ori mai mic, ceea ce ar insemna ca in ultimul trimestru al anului compania a avut pierderi de peste 32 mil. lei (9 mil. euro).
Compania trecuse pe profit abia in 2005, pe fondul cresterii activitatii din industria de constructii si al majorarii preturilor petrolului si gazelor naturale, dupa trei ani consecutivi de pierderi.
Actionarul majoritar al companiei este grupul Arcelor Mittal, cu peste 70% din actiuni, in timp ce SIF Moldova detine un pachet de 14%.
Actiunile celor doua companii au evoluat in stransa concordanta cu rezultatele financiare raportate de catre acestea.
Astfel, titlurile Artrom si-au dublat pretul pe Bursa de la inceputul anului, dupa ce a fost in topul celor mai mari cresteri si in 2005 si 2006. Ultimul pret la Bursa al actiunilor Artrom a fost vineri de 32,9 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 123 mil. euro.
Actiunile Mittal Steel Roman au crescut cu doar 6,5% de la inceputul anului, tranzactionandu-se vineri la cotatia de 23 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 104 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO