Burse - Fonduri mutuale

Producătorii au făcut tranzacţii cu grâu pe bursa de la Bucureşti de 1,7 mil. lei. Preţul a urcat cu 10% în ultima lună

Producătorii au făcut tranzacţii cu grâu pe bursa de la Bucureşti de 1,7 mil. lei. Preţul a urcat cu 10% în ultima lună
29.12.2011, 00:00 1317

Contractul la termen pe preţul grâului lansat de bursa de la Bucureşti luna trecută a atras până în prezent tranzacţii în valoare totală de 1,7 mil. lei după ce s-au transferat în piaţă 191 de contracte care echivalează cu o cantitate totală de circa 2.200 de tone de grâu.

Potrivit reprezentanţilor Broker Cluj, care activează ca formator de piaţă pe acest contract prin furnizarea de cotaţii la vânzare şi cumpărare, tranzacţiile au fost realizate în scopul de acoperire a riscului de variaţie a preţului la grâu, care poartă denumirea de hedging.

Dacă un producător din domeniul panificaţiei de exemplu se teme că preţul la grâu, care este principala materie primă, va creşte în viitor, poate să achiziţioneze un număr de contracte pe grâu pentru a se asigura că va achiziţiona cantitatea de grâu dorită la preţul actual.

Totuşi instrumentul pus la dispoziţie de bursă pe preţul grâului este foarte puţin tranzacţionat, realizându-se în total numai 11 tranzacţii cu acest contract de la lansare.

"Cred că nu este suficient de popularizat iar multe firme de brokeraj nu au platforma futures de la BVB. Producătorii mari din domeniul panificaţiei fac deja tranzacţii dar pe bursele externe. Dacă noi putem deveni competitivi aceştia ar putea să se mute pe bursa noastră. La anul mă aştept ca grâul să fie mai tranzacţionat pe bursă pentru că se va vorbi mai mult de sectorul agricol şi cred că în doi sau trei ani va deveni la fel de popular ca cel pe petrol sau aur. Sunt sigur că în viitor fermierii români vor tranzacţiona grâu pe bursă dacă se va realiza o popularizare masivă şi agresivă a acestui instrument. Sper ca în viitor conducerea bursei să pună un accent mai mare pe acest lucru", spune Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

Prin utilizarea noului con¬tract fermierii pot să-şi fi¬xeze un preţ şi o dată di¬nainte stabilită la care să-şi vândă grâul fără teama că în viitor preţul grâului ar putea să scadă şi să iasă în pierdere. De partea cealaltă, producătorii din panificaţie vor putea să folosească acest contract pentru a-şi asigura un preţ cert pentru grâu dacă vor să nu fie afectaţi pe viitor de creşterea cotaţiei la grâu.
Contractul poate fi utilizat şi de speculatori pentru a miza pe creşterea sau scăderea preţului grâului.

Grâul era cotat miercuri pe bursa de la Paris, preţ de referinţă pentru contractele de pe bursa de la Bucureşti pentru contractul pe grâu, la 200 de euro/tonă pentru scadenţa ianuarie 2012 în creştere cu circa 10% faţă de cel din urmă cu o lună de zile. Cotaţia pentru martie a grâului este în prezent de circa 192,75 euro/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO