Burse - Fonduri mutuale

Problemele Nordului: finlandezii nu ştiu cum să gestioneze bitcoin de 22 de milioane de dolari

Problemele Nordului: finlandezii nu ştiu cum să...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2018, 00:05 1468

Autorităţile finlandeze încearcă să găsească o soluţie pentru a gestiona cei aproximativ 2.000 de bitcoini pe care i-au confiscat în ultimii doi ani, potrivit Bloomberg.

Miercuri, la orele 16.00, valoarea unui bitcoin atingea 11.000 de dolari, după ce în urmă cu doar două săptămâni, în data de 6 februarie, moneda digitală scăzuse la 6.100 de dolari.

Criptomonedele confiscate valorează 22 de milioane de dolari, iar directivele guvernamentale spun clar că autorităţile care gestionează bitcoini nu au voie să le stocheze pe platforme de exchange. În plus, acestea vor fi nevoite să nu le ţină pe internet, potrivit directivelor.

Majoritatea acestor monede digitale au fost confiscate într-o serie de raiduri în perioada 2016-2018.

Autorităţile nu au transmis modalitatea de stocare utilizată până acum. Noile reglementări menţionează că autorităţile nu trebuie să trateze bitcoinul şi celelalte criptomonede ca pe o monedă clasică. Este un asset care, va fi regulă, nu poate fi folosită sau acceptată ca modalitate de plată sau ca instrument de investiţii, potrivit directivelor emise de Trezorerie.

Criptomonedele confiscate de statul finlandez pot fi convertite în euro după ce instanţa decide acest lucru. Vânzarea lor trebuie să se desfăşoare prin intermediul procedurii de licitaţie publică, nu prin platforme comerciale de exchange, care nu pot fi de încredere într-o astfel de operaţiune, a transmis Trezoreria.

Scăderile anterioare înregistrate de piaţa criptomonedelor se datorează atât ecoului acţiu­nilor întreprinse de băncile americane care le-au interzis clienţilor să achiziţioneze criptomonede prin intermediul cardurilor de credit, cât şi anunţurilor publice ale unor state precum India, care doresc să reglementeze cât mai repede piaţa criptomonedelor.

Lipsa de reglementare şi descentralizarea sunt unele dintre cele mai atractive aspecte pentru investitori, care se lasă convinşi de emoţia specifică pieţei denumite generic FUD (Fear, Doubt, Uncertainty – Frică, Îndoieli, Nesiguranţă, n. red.), şi vând atunci când o autoritate din orice colţ al lumii menţionează nevoia de reglementare a pieţei care însumează 463 de miliarde de dolari.

alex.ciutacu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO