Burse - Fonduri mutuale

Problemele din Portugalia ţin în aşteptare investitorii de la Bursă

Problemele din Portugalia ţin în aşteptare investitorii de la Bursă

Autor: Monica Juganaru

24.03.2011, 23:45 44

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de joi înurcare cu 0,98%, într-o piaţă în care majori­ta­tea investitorilorau adop­tat poziţii de aşteptare, astfel că lichi­ditatea a fost de42,6 mil. lei, însă cred că trendul ascendent al pieţei nu s-aepuizat.

"Evoluţia mixtă a pieţelor interna­ţionale din ultimele zile a avutun impact şi asupra pieţei locale, preţurile ac­ţiunilor avândastăzi (joi - n.red.) o volatilitate mult mai scăzută faţă deultima perioadă. De asemenea, nici lichiditatea pieţei nu a fostfoarte ridicată, de unde putem trage concluzia ca investitorii aufost mai mult în expectativă", a afirmat directorul detranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

El a adăugat că evenimentele din Japonia, Libia, dar şi noileştiri venite din Portugalia se pare ca au cam temperat, cel puţinpentru moment, entuziasmul jucătorilor din piaţa noastră.

Premierul portughez Jose Socrates şi-a anunţat miercuri searademisia după ce Parlamentul a respins noul său program deausteritate, menit să asigure echilibrul finanţelor publice şi săevite un apel la ajutor extern. Ulterior, surse europene apropiatesituaţiei au declarat că un pachet de ajutor financiar pentruPortugalia ar putea ajunge la 70 miliarde de euro.

"Cred că jucătorii aşteaptă stră­pungerea zonelor actuale depreţ, observând că în momentul de faţă nu prea mai există uninteres atât de mare la cumpărare, ceea ce ar putea avea ca efect oposibilă mişcare descrescătoare, pe termen scurt, a pieţei. Acestscenariu este posibil doar în situaţia în care vom asista şi la ocorecţie a indicilor internaţionali, care de asemenea se afla înzone destul de dificile, pe care cel puţin pentru moment nu aratăcă au forţă să le depăşească", a spus Mureşian.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate deindicele BET, au încheiat sesiunea la preţuri în urcare în medie cu0,96%. De asemeena, indicele BET-FI a înregistrat un avans de0,43%.

"Interesul investitorilor s-a păstrat la un nivel ridicat pentruacţiunile SIF. Preţurile acestora se păstrează foarte aproape demaximele anuale, însă nu au reuşit depăşirea lor. Situaţia esteasemănătoare şi în cazul acţiunilor OMV Petrom, dar deocamdată nusunt semnale clare de epuizare a trendului ascendent din ultimaperioadă", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK)Darie Moldovan.

Operaţiunile cu acţiuni au totalizat joi 42,6 milioane de lei(10,3 milioane de euro), sub lichiditatea din sesiunea precedentă,de 47 milioane de lei (11,4 milioane de euro).

Titlurile FP s-au detaşat în topul rulajelor de la BVB, cutransferuri de 14,1 milioane lei. Ultimele tranzacţii de joi aufost încheiate la un preţ de 0,609 lei, cu 0,41% sub referinţă.

Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a crescut cu 1,5%, la 1,555 lei,iar titlurile TLV au avansat cu 0,47%, la 1,489 lei.

"Cred că în zilele următoare vom asista la o continuare atrendului ascendent chiar dacă sunt posibile şi unele scăderi carevor putea veni pe fondul evenimentelor internaţionale. Acestecorecţii însă nu cred că vor fi de durată, ci doar temporare, eleconso­lidând canalul ascendent al pieţelor", a conchisMureşian.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Argus Constanţa (UARG), după ce conducerea companieia propus acordarea către acţionari a unui dividend de 0,1343lei/unitate. Ieri, acţiunile producătorului de ulei s-autranzacţionat la închidere la un preţ de 2,18 lei/titlu.
  • Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce unii acţionari aisocietăţii au propus acordarea unui dividend brut de 0,103lei/acţiune, faţă de cel de 0,06 lei propus de conducereasocietăţii de investiţii financiare.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis ieri şedinţa în creştere, cu aprecieri de circa 0,3% peindicele S&P 500, în timp ce principalele burse europeneconsemnau la aceeaşi oră creşteri de circa 1%. Indicele german DAXavansa cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO