Burse - Fonduri mutuale

Principalele acţiuni de pe bursa din Viena care au operaţiuni în România au suferit scăderi abrupte anul acesta

Principalele acţiuni de pe bursa din Viena care au...

Autor: Ioana Tudor

10.07.2014, 00:04 998

Nouă din cele 20 de companii austriece incluse în cel mai important indice al bursei de la Viena (ATX) desfăşoară afaceri importante în România, iar acţiunile celor mai multe dintre acestea au înregistrat scăderi de la începutul anului din cauza problemelor cu care se confruntă. Indicele bursei din Viena, ATX, a pierdut 11% în acest an. Doar trei din cele nouă companii austriece au filiale listate pe Bursa de Valori Bucureşti, al cărei indice principal, BET, a avansat cu 6% din ianuarie până în prezent.

Acţiunile Erste Group, proprietarul celei mai mari bănci din România, Banca Comercială Română, au coborât cu 26,4% de la începutul anului pe bursa austriacă, cea mai mare parte a corecţiilor survenind în ultima săptămână după ce banca a anunţat că ar putea înregistra pierderi record în 2014, de până la 1,6 miliarde de euro. Pe bursa de la Bucureşti acţiunile Erste au scăzut cu peste 36% şi au tras indicele BET-BK în jos, acesta pierzând 1,6% în acelaşi interval. BET-BK este un indice investibil utilizat mai cu seamă ca reper pentru fondurile de investiţii locale.

WikiZF: Profilul companiei BCR

O parte din pierderile pe care banca austriacă se aşteaptă să le înregistreze se datorează şi BCR, unde austriecii estimează, de asemenea, pierderi anul acesta, ca efect al unei "curăţenii" în bilanţul băncii cerută de BNR. În 2013, BCR a raportat profit de 370 milioane de lei (84 mil. euro) conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), iar la finalul anului banca avea active de 15,3 miliarde de euro.

BCR a concediat anul trecut 1.200 de angajaţi, personalul băncii ajungând la 7.100 la finele lui 2013, motivul programului dur de restructurare fiind creşterea eficienţei operaţiunilor. BCR mai avea la jumătatea lunii ianuarie 6.723 de angajaţi, faţă de peste 11.000 în 2006, când austriecii au preluat controlul asupra băncii.

Grupul austriac OMV, care controlează pe piaţa locală OMV Petrom (SNP), cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est şi cea mai mare companie din România, cu afaceri de 5,4 miliarde de euro anul trecut, a înregistrat o scădere a acţiunilor pe Bursa de la Viena de peste 10% de la începutul anului. În această perioadă, titlurile Petrom au pierdut 0,6%. Scăderea acţiunilor com­paniei a fost influenţată şi de taxele supli­men­tare anunţate de autorităţile de la Bucureşti, pre­cum cea pe construcţii speciale, cunoscută drept „taxa pe stâlp“, şi acciza suplimentară la carbu­ranţi, care sunt aşteptate să diminueze profiturile companiei.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Dintre cele nouă companii austriece analizate, acţiunile Raiffeisen Bank au avut a doua cea mai abruptă scădere pe bursa din Viena de la înce­pu­tul anului, de 14%, contaminate de scăderile ac­ţiu­nilor din sectorul bancar. Activele Raiffeisen Bank Ro­mânia au ajuns la 1,3 miliarde euro la finalul anului trecut, iar profitul băncii a fost de 104 mil. euro.

Titlurile asigurătorilor austrieci Uniqa Insu­rance şi Vienna Insurance Group (VIG), prezenţi cu operaţiuni şi în România, au avut evoluţii pozitive în intervalul analizat, crescând cu 0,2%, respectiv 1,4%. Uniqa Insurance este reprezentată local de Uniqa Asigurări şi Uniqa Asigurări de Viaţă, care a fost pe pierdere anul trecut.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank

Omniasig, controlată de VIG, este pe locul trei în topul asigurătorilor după subscrierile de anul trecut, care au atins 200,2 milioane de euro. Compania a avut însă pierderi de 49 de milioane de euro în 2013. VIG mai deţine în România Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, ambele cu pierderi anul trecut.

Acţiunile producătorului de material rulant Vae Apcarom Buzău (APC), parte a grupului aus­triac voestalpine (VOE), au pierdut 1% de la înce­pu­tul anului, în timp ce titlurile companiei-mamă au picat cu peste 5% pe bursa din Viena. Vae Apca­rom avea afaceri de 26 mil. euro anul trecut.

Austriecii sunt prezenţi şi în industria ro­mânească a materialelor de construcţii. Pro­du­cătorul de cărămizi Wienerberger Sisteme de Cărămizi, subsidiara locală a grupului austriac Wienerberger, a fost şi anul trecut cel mai mare producător de cărămizi de pe piaţa locală, cu afaceri de 27,9 mil. euro. Ei deţin trei fabrici de producţie în România.

La Viena, acţiunile Wienerberger au pierdut 1,2% de la începutul anului 2014.

Celelalte două companii austriece cu investiţii semnificative pe piaţa locală sunt Verbund, cea mai mare companie energetică din Austria, şi fondul austriac de investiţii Immofinanz. Verbund, ale cărei acţiuni au pierdut 7,6% pe bursa de la Viena de la începutul anului,  a inaugurat anul trecut prima fază a unui proiect eolian de 225 MW la Casimcea, investiţia austriecilor ajungând la 380 milioane de euro la acea dată.

Immofinanz este cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală, cu active de aproximativ 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO