Burse - Fonduri mutuale

Prin AZT Viitorul Tău, 1,6 milioane de salariaţi români au devenit investitori cu 167 mil. lei la CTP, cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice din România. Ce alte schimbări mai sunt la T1/2021

Virgil Ichim, CEO Allianz-Ţiriac Pensii Private: Piaţa pensiilor private a transmis în ultimii ani semnale ale nevoii de diversificarea a portofoliilor spre clase de active sau sectoare noi, iar în 2020 această aspiraţie a reuşit să fie transpusă în realitate prin actualizarea legislaţiei aplicabile fondurilor de pensii.

Virgil Ichim, CEO Allianz-Ţiriac Pensii Private: Piaţa pensiilor private a transmis în ultimii ani semnale ale nevoii de diversificarea a portofoliilor spre clase de active sau sectoare noi, iar în 2020 această aspiraţie a reuşit să fie transpusă în realitate prin actualizarea legislaţiei aplicabile fondurilor de pensii.

Autor: Liviu Popescu

25.06.2021, 09:30 444

♦ Aceasta este cea mai mare investiţie a AZT Viitorul Tău pe o bursă străină (Amsterdam) ♦ Pe de altă parte, la Bursa de la Bucureşti, AZT Viitorul Tău şi-a majorat deţinerile la Transgaz (+10% număr de acţiuni faţă de decembrie 2020), Banca Transilvania (6,2%), BRD (1,7%) ♦ Intrare în acţionariatul unei companii franceze de IT.

Aproximativ 1,6 milioane de salariaţi români, adică aceia care cotizează cu 3,75% din venitul brut lunar către fondul de pensii private AZT Viitorul Tău, au devenit în primăvara anului investitori indirecţi ai CTP, cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice din România, com­panie listată în martie 2021 la Amsterdam şi care a ajuns în prezent la o valoare de piaţă de 7 mld. euro după un raliu de 21%. Astfel, Allianz Ţiriac Pensii Private – administrator al fon­dului AZT Viitorul Tău, a investit în T1/2021 aproximativ 165 milioane de lei (34 mil. euro) la CTP NV, reprezentând 0,96% din activul fondului.

Aceasta este cea mai mare investiţie în acţiuni pe o bursă străină a AZT Viitorul Tău, fiind raportată la sectorul de real estate din raportul trimestrial al fondului şi fiind posibilă după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a permis în februarie 2020 investiţia în sectorul imobiliar listat pentru fondurile Pilon II.

„Piaţa pensiilor private a transmis în ultimii ani semnale ale nevoii de diversificarea a portofoliilor spre clase de active sau sectoare noi, iar în 2020 această aspiraţie a reuşit să fie transpusă în realitate prin actualizarea legislaţiei aplicabile fondurilor de pensii“, spune Virgil Ichim, CEO Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Pe 25 martie 2021, CTP – dezvoltat de antreprenorul olandez Remon Vos, fiind şi principalul acţionar, s-a listat la Amsterdam la un preţ de 14 euro pe acţiune în urma vânzării unui pachet de 15,4% pe care Vos îl deţinea la companie. Ieri după-amiază acţiunile CTP se tranzacţionau la preţul de 17 euro pe unitate, adică o creştere de 21% faţă de preţul de la debutul tranzacţionării, fiind aşadar o investiţie câştigătoare până în prezent pentru AZT Viitorul Tău.

„CTP NV, un proprietar şi dezvoltator european major de spaţii logistice a făcut obiectul unui plasament de natura diversificării portofoliului, efectuat de Allianz-Ţiriac Pensii Private în cadrul ofertei publice iniţiale realizate la finalul lunii martie pe bursa Euronext Amsterdam. CTP se situează în primele cinci companii europene de spaţii logistice în funcţie de suprafaţa brută închiriabilă, fiind totodată cel mai mare proprietar-dezvoltator de spaţii logistice din Europa Centrală şi de Est, cu afaceri inclusiv în România“, spune Virgil Ichim.

Expansiunea comerţului electronic, impulsionată recent şi de pandemia Covid-19, determină extinderea cererii de spaţii şi servicii logistice, domeniu în care rezultatele CTP de-a lungul anilor reflectă un model durabil de afaceri, adaugă el.

„De asemenea, am considerat importante preocupările CTP NV pentru calificarea sustenabilă a modelului său de business: deţinerea unei certificări BREEAM pentru 100% din activele sale, lansarea unei emisiuni de obligaţiuni verzi pe pieţele internaţionale în 2020, planificarea integrării energiei solare şi în general ambiţia pentru atingerea nivelului neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon al operaţiunilor sale până la sfârşitul acestui an“.

CTP este printre cei mai mari operatori de centre logistice din Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni în Cehia, România, Slovacia, Ungaria, şi care în România are o suprafaţă totală de 1,5 milioane de metri pătraţi.

Pe de altă parte, la bursa de la Bucureşti, AZT Viitorul Tău şi-a majorat deţinerile la Transgaz (10% număr de acţiuni faţă de decembrie 2020), Banca Transilvania (6,2%), BRD (1,7%), şi a vândut din Evergent Investments (minus 2,6%), Ropharma (-1,1%). Cu investiiţiile la companii precum Alro Slatina, Digi, MedLife, SIF Oltenia, Petrom, TeraPlast, fondul a rămas pe poziţii având acelaşi număr de acţiuni la T1/2021 ca cel de la final de 2020, arată datele aggregate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO