Burse - Fonduri mutuale

Primii trei brokeri au facut 30% din piata in septembrie

Primii trei brokeri au facut 30% din piata in septembrie
01.10.2008, 19:50 28

KBC Securities a continuat sa domine topul intermediarilor de la Bursa, cu tranzactii in luna septembrie ce au cumulat 177,2 mil. lei (48,5 mil. euro), reprezentand peste 13% din totalul celor derulate luna trecuta.

Raiffeisen Capital & Investment (RCI) s-a plasat pe locul al doilea, cu un rulaj de 140,1 mil. lei (38,3 mil. euro), insa ca urmare a intermedierii de catre societate a ofertei de obligatiuni municipale Bacau, care a atras 35 mil. lei (9,6 mil. euro), si care a contribuit cu jumatate din tranzactiile derulate de RCI in septembrie.
ING Bank a ocupat ultima treapta a podiumului, cu tranzactii intermediate luna trecuta in valoare de 82,6 mil. lei (22,6 mil. euro).
Cele trei societati de brokeraj, care lucreaza preponderent cu straini, au o cota de circa 30% din piata, pondere pe care si-au pastrat-o si de la inceputul acestui an.
Societatea de brokeraj Tailwind Securities, controlata de Rompetrol Holding, firma lui Dinu Patriciu, s-a plasat in luna septembrie pe locul cinci, gratie intermedierii ofertei publice de cumparare derulata de grupul Rompetrol la Rompetrol SA Ploiesti (VEGA).
In cadrul acesteia, grupul Rompetrol a strans de la actionari 6,52% din capitalul firmei in schimbul a 29,5 mil. lei (circa 8 mil. euro).
Luna septembrie a fost una destul de agitata, care s-a tradus printr-un declin de peste 20% al indicelul general al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C.
Corectia a fost una si mai severa pe SIF-uri, acestea pierzand in medie in acelasi interval circa 28%.
"Au fost cateva zile in care am avut parte de caderi de preturi semnificative, dar nu mai mult decat in alte luni. Cred ca ne-am cam 'curatat' de straini, care au iesit o parte in vara, o parte prin ianuarie si straini avem acum pe Bursa intr-o proportie mica", spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
In lunile precedente, strainii au adus pe Bursa sume nesemnificative, trendul de scadere avand la baza atat vanzari ale investitorilor autohtoni, cat si straini si au venit in special pe fondul stirilor negative de pe piata financiara americana.
In septembrie s-au vazut multe dintre efectele crizei de pe plan mondial.
Astfel, chiar la inceputul lunii, guvernul SUA a decis sa nationalizeze cele mai mari institutii de credit imobliare, Freddie Mac si Fannie Mae, pentru ca mai apoi banca de investitii Lehman Brothers sa-si anunte falimentul, iar asiguratorul AIG sa fie la randul sau nationalizat.
Finalul de august a fost de asemenea plin de evenimente, insa de aceasta data pe plan european, unde statele au preluat controlul mai multor institutii bancare aflate in prag de faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO