Burse - Fonduri mutuale

Primele tranzactii short la BVB, pe actiunile Erste

06.09.2007, 17:53 44

Depozitarul Central a aprobat un program prin care investitorii care cumpara actiuni de la emitenti straini nu vor mai fi obligati sa detina actiunile in cont pentru a le vinde, oferind astfel posibilitatea realizarii tranzactiilor short (vanzari "scurte" sau in lipsa), care nu sunt posibile in acest moment la Bursa.
Programul ar putea fi implementat odata cu listarea la BVB a actiunilor Erste Bank, acestea urmand sa fie primele titluri pe care se vor putea realiza vanzari in lipsa, potrivit reprezentantilor Depozitarului Central.
In plus, Consiliul de Administratie al institutiei a decis interconectarea cu depozitarul international Clearstream si custodele global City Bank. Cleastream este parte a grupului bursei germane, in timp ce City Bank isi are sediul central in Londra. Toate aceste masuri sunt luate in contextul in care listarea Erste pe Bursa de la Bucuresti a fost anuntata de presedintele grupului austriac in cel mult opt-noua luni.
"Vom introduce un program pilot prin care se va elimina prevalidarea inaintea unui ordin de vanzare. Astfel, investitorul nu va mai fi obligat sa detina actiunile in cont pentru a le vinde", a spus pentru ZF Adriana Tanasoiu, presedintele Consiliului de Administratie al Depozitarului Central.
Masura are in vedere in primul rand crearea posibilitatii realizarii de arbitraje pe emitentii cotati pe mai multe piete de capital. Spre exemplu, un investitor care va cumpara 100 de actiuni Erste pe piata de la Bucuresti va putea sa le vanda instantaneu pe piata de la Viena, daca diferenta de cotatie ii este una favorabila. In plus, in cazul unei nevoi de lichiditate, el va putea sa vanda actiunile pe piata de la Viena in aceeasi zi, chiar daca la Bucuresti piata s-a inchis.
Prin prevalidare, masura care se aplica tranzactiilor actuale de la Bursa, acest lucru ar fi fost imposibil. Prevalidarea implica verificarea existentei actiunilor in contul investitorului, iar cum transferul actiunilor de la Bucuresti la Viena dureaza o perioada ce poate ajunge la cateva zile, tranzactia nu ar mai putea fi realizata instantaneu.
Noul sistem va reprezenta o importanta oportunitate pentru cei interesati de arbitraje, iar brokerii spun ca ordinele ar putea fi introduse automat si instantaneu prin intermediul unui calculator in cazul in care pe cele doua piete ar aparea diferente favorabile de pret. Depozitarul Central pregateste si introducerea unui sistem de imprumut al actiunilor intre investitori, iar in conditiile in care unul dintre jucatori ar vinde actiuni pe care nu le detine, la scadenta, acesta sa aiba posibilitatea sa le imprumute de la alt actionar si astfel sa figureze cu ele in cont. Acest sistem va functiona drept ca un short selling, vanzare fara a avea actiunile in cont. In plus, va actiona si ca un mijloc de protectie al investitorilor.
"Cel mai probabil pe Bursa se va crea o categorie speciala pentru tranzactionarea investitorilor straini, cei care vor face cross-listing. Se va elabora si un sistem de protectie pentru ca vanzarea actiunilor fara a le avea in cont este destul de riscanta", spune Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO