Burse - Fonduri mutuale

Primele rezultate Teraplast dupa listare: profit in scadere cu 37%

Primele rezultate Teraplast dupa listare: profit in scadere cu 37%

Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast

16.05.2008, 20:51 23

Producatorul de profile din PVC Teraplast Bistrita (TRP) a inregistrat in primele trei luni din acest an un profit net de 2,4 mil. lei (0,66 mil. euro), cu 37,7% sub cel realizat in perioda similara din 2007 si sub cel bugetat de companie, de 3,4 mil. lei (0,92 mil. euro). Afacerile companiei au evoluat in concordanta cu asteptarile companiei, acestea majorandu-se in primul trimestru cu 13,5%, pana la 42 mil. lei (11,4 mil. euro).
Rezultatele sunt neconsolidate, raportarile fiind realizate in baza standardelor romanesti de contabilitate (RAS).
Nerealizarea la nivelul castigului bugetat de Teraplast a fost cauzata in principal de cresterea peste previziuni a cheltuielilor cu materiile prime, care au avansat in intervalul ianuarie-martie cu 19,3% fata de aceeasi perioada din 2007, in conditiile in care compania anticipa o stagnare a lor.
Pentru a suplini costurile mai mari cu materiile prime, in care ponderea cea mai mare o au granulele de PVC, respectiv granulele de polipropilena, compania a majorat in luna februarie preturile la profilele din PVC cu 13% si la tevi cu 8%. Efectele acestei masuri se vor vedea abia din trimestrul al doilea, se arata in raportul companiei.
"Cresterea noastra puternica din trimestrul I, in ciuda faptului ca in ianuarie a fost iarna aspra in toata jumatatea de sud a tarii, confirma faptul ca sectorul constructiilor in Romania continua sa accelereze. Cresterile de volume, combinate cu cresterea de preturi operata in 15 februarie, ne dau convingerea ca vom atinge tintele de buget pe anul 2008", a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast.
Rezultatul aferent primul trimestru a fost influentat negativ si de costurile mai mari cu salariile, respectiv de cheltuielile cu amortizarea, ca efect al reevaluarii la finele anului trecut a activelor imobiliare si a diferentelor nefavorabile de curs, pe fondul reevaluarii creditului in valuta in conditiile aprecierii euro fata de leu.
Pe de alta parte, subsidiarele Teraplast, respectiv Plastisistem si Politub au raportat rezultate mult peste cele din primele trei luni ale anului trecut. Veniturile Politub s-au majorat de peste doua ori, la 13,8 mil. lei (3,7 mil. euro), pe fondul cresterii profitului net cu 55%, la 0,9 mil. lei (circa 248.000 de euro).
Veniturile Plastsistem au urcat in primul trimestru cu 74%, la aproape 9,8 mil. lei (2,65 mil. euro), iar profitul net s-a majorat semnificativ in aceeasi perioada, ajungand la 483.000 de lei (130.000 de euro).
Pentru tot anul 2008, Teraplast si-a bugetat la nivel individual o cifra de afaceri de 242,15 mil. lei (circa 69 mil. euro), in crestere cu 30,4% fata de cea realizata anul trecut si un castig cu 35,7% mai mare, de 22,1 mil. lei (6,3 mil. euro).
Reprezentantii companiei spun ca procesul de relocare a activitatii in parcul industrial Saratel decurge conform planului, acesta urmand sa fie finalizat undeva la finele acestui an.
Teraplast a derulat in aprilie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia a strans 51 mil. lei (circa 13 mil. euro) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, si a fost intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Compania a folosit deja 4,25 mil. euro din banii stransi prin oferta pentru a rambursa o parte din credite. Drepturile de alocare ce inlocuiesc actiunile Teraplast (TRPR01) pana la finalizarea majorarii de capital au inregistrat o scadere de 8%, fata de pretul din oferta publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO