Burse - Fonduri mutuale

Primcom face din nou ofertă pentru FP şi SIF Muntenia

Primcom face din nou ofertă pentru FP şi SIF Muntenia

Autor: Radu Bostan

24.11.2015, 00:04 695

Compania de administrare imobiliară Primcom Bucureşti (simbol PRIB) îşi va răscumpăra 10% din capital, oferind ocazia Fondului Proprietatea (FP), care deţine 76% din acţiunile companiei, şi SIF Muntenia (SIF4), cu 14% din acţiuni, să-şi lichideze participaţiile la un preţ mai mult decât dublu decât cotaţia acţiunilor în piaţă.

Primcom, companie cu o capitalizare bursieră de 23 milioane de lei pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, va cumpăra din piaţă 187.689 de acţiuni proprii la preţul de 30 lei/unitate, cu 146% mai mare decât ultima cotaţie a titlurilor PRIB de dinaintea anunţului. Oferta începe pe 26 noiembrie şi se închide pe 18 decembrie, fiind intermediată de IEBA Trust.

Oferta de răscumpărare este a doua derulată de Primcom în ultimii doi ani după ce compania imobiliară a adoptat o strategie care prevede vânzarea unor active şi returnarea banilor către acţionari.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În cadrul operaţiunii de anul trecut, realizată tot la preţul de 30 lei/acţiune, Fondul Proprietatea şi SIF Muntenia au plasat spre vânzare pachetele lor integrale de acţiuni, astfel că oferta a fost mult suprasubscrisă. Alocarea acţiunilor răscumpărate s-a făcut după metoda pro rata, adică în final fiecare acţionar a vândut un număr de acţiuni diminuat proporţional.

Oferta de răscumpărare actuală prevede aceeaşi posibilitate. De exemplu, dacă oferta este subscrisă în proporţie de 150%, fiecare acţionar care a subscris va vinde în final numai 66% din pachetul scos iniţial la vânzare.

Chiar dacă oferta ar fi suprasubscrisă de 10 ori, adică dacă toţi acţionarii Primcom ar încerca să-şi vândă toate acţiunile, Fondul Proprietatea tot ar urma să încaseze minimum 4,2 milioane de lei, iar SIF Muntenia ar încasa 0,84 milioane de lei, potrivit calculelor ZF.

Primcom avea la 30 iunie 2015 în conturi suma de 2,96 milioane de lei. Valoarea ofertei totale este de 5,6 milioane de lei.

Compania imobiliară este, alături de Alcom Timişoara (ALCQ), una dintre puţinele companii listate unde Fondul Proprietatea deţine pachetul majoritar.

Fondul are nevoie de lichidităţi pentru propriul program de răscumpărări şi încearcă să se debaraseze de participaţiile la companii listate, dar ilichide, pentru a nu fi nevoit să vândă prea mult din acţiunile „blue-chip“.

Fondul a apelat inclusiv la instanţă pentru a obţine retragerea din acţionariat şi răscumpărarea participaţiilor deţinute la producătorul de echipamente optice IOR (IORB) şi producătorul de componente aeronautice Romaero (RORX).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO