Burse - Fonduri mutuale

Primăria Capitalei a fost salvată de intrarea într-o criză financiară fără precedent: BERD acordă un împrumut de urgenţă de 555 milioane lei, adică 115 milioane euro pentru ca primăria să-şi poată plăti un alt împrumut luat în 2015, care ajungea la scadenţă luni, 4 mai

Primăria Capitalei a fost salvată de intrarea într-o...

Autor: Liviu Popescu

30.04.2020, 19:38 2092

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional al României, a acordat Primăriei Capitaliei un împrumut de urgenţă de 115 mil. euro (555 mil. lei) pentru plata obligaţunilor municipale ajunse la scadenţă.

Împrumutul amână planurile iniţiale pentru o nouă emisiune de obligaţiuni, având în vedere volatilitatea pieţelor de capital provocată de criza coronavirus, transmite BERD.

Împrumutul oferit în regim de urgenţă cu un termen scurt de rambursare de trei ani va refinanţa tranşa de cinci ani, scadentă la 4 mai 2020, a programului de obligaţiuni ale municipalităţii lansat în 2015. Acesta înlocuieşte planurile anterioare ale Capitelei pentru o nouă emisiune de obligaţiuni şi oferă flexibilitate pentru a reveni pe pieţele de capital în condiţii de piaţă îmbunătăţite.

“Răspunsul flexibil şi rapid al BERD permite Bucureştiului să îşi refinanţeze cu succes programul de obligaţiuni ajunse la scadenţă. Suntem încântaţi să putem continua sprijinul nostru pentru oraş şi pentru cetăţenii săi şi, în ciuda condiţiilor nefavorabile de piaţă, să menţinem încrederea investitorilor în piaţa de obligaţiuni din România şi Bursa de Valori Bucureşti”, spune Mark Davis, directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria.

ZF a scris în februarie 2020 că Primăria Capiteli ar putea împrumuta o jumătate de miliard de lei de la investitori, prin intermediul Raiffeisen, pentru a refinanţa obligaţiuni din 2015 care ajung la maturitate în luna mai din 2020.

Aceasta operaţiune, cunoscută sub numele de <<roll over>>, adică rostogolirea unor datorii, nu este nouă pentru Primăria Bucureşti în contextul în care şi împrumutul din 2015 este tot o refinanţare a unui credit din 2005, potrivit datelor ZF.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO