Burse - Fonduri mutuale

Prima şedinţă pentru Evergent Investments sub noul simbol EVER: preţ de 1,44 lei, capitalizare de 1,4 mld. lei şi tranzacţii de 469.000 lei

Prima şedinţă pentru Evergent Investments sub noul...

Autor: Tibi Oprea

30.03.2021, 11:59 216

Evergent Investments a avut în prima şedinţă de tranzacţionare sub noul simbol (EVER), cea din 29 martie 2021, un avans de 0,7%, până la 1,44 lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii de 469.000 de lei, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Astfel, societatea de investiţii financiare, fostă SIF Moldova (SIF2), a ajuns la o capitalizare de 1,4 mld. lei, Evergent Investments fiind cea mai mare în termini de capitalizare dintre cele cinci societăţi de la BVB.

“Administrarea activelor Evergent Investments este o misiune pe termen lung din partea acţionarilor noştri şi avem resursele necesare pentru a crea şi mai multă valoare economică şi socială. Avem o poziţie financiară puternică şi o foarte bună guvernanţă corporativă cu procese investiţionale şi de risc rafinate. Suntem pregătiţi, exprimentaţi şi responsabili, avem o cultură organizaţională bazată pe oameni cu valori solide pentru performanţe pe termen lung”, a declarat Claudiu Doroş, Directorul General al Evergent Investments, luni în cadrul unui eveniment organizat la bursă.

Schimbarea simbolului de tranzacţionare în EVER este parte a procesului de rebranding al companiei susţinut de acţionari pentru a reflecta un nou avânt în dezvoltare, potrivit noului cadru legislativ al Fondurilor de Investiţii Alternative.

“Rebrandingul este un pas firesc în viaţa oricărei companii, pentru că identitatea vizuală reflectă noul nivel la care o companie ajunge, dinamismul şi inovaţia. Cu o experienţă de 30 de ani în lumea investiţiilor, Evergent Investments este unul dintre investitorii instituţionali activi atât pe piaţa de capital, cât şi direct în economie, iar acest dinamism este reflectat şi în evoluţia preţului acţiunilor, care începând de astăzi se tranzacţionează sub simbolul bursier EVER”, a spus Adrian Tănase, Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

La finalul şedinţei bursiere de miercuri, 24 martie, Evergent Investments avea o capitalizare bursieră de 1,4 miliarde lei (aproape 290 milioane euro). Acţiunile companiei au fost suspendate de la tranzacţionare în şedinţele bursiere de joi şi vineri (25 şi 26 martie), pentru schimbarea simbolului bursier din SIF2 în EVER, iar luni, 29 martie, au fost realizate primele tranzacţii cu simbolul EVER. Simbolul SIF2 a fost delistat, dar datele de tip istoric de tranzacţionare se vor menţine pe acest simbol, pe pagina de web a Bursei de Valori Bucureşti.

În ultimii 10 ani, compania a generat pentru acţionari o rată medie de apreciere a valorii investiţiei de 13,2% anual, compusă din dividende încasate şi creştere de active.

Cu un obiectiv declarat de a fi lider pe piaţa de capital, EVERGENT Investments are o strategie bine articulată pe termen lung şi vizează creşterea investiţiilor de tip private equity până la 25-30% din valoarea activelor sale şi un management activ al portofoliului listat pentru creşterea randamentului acestuia.

Performanţa EVERGENT Investments se observă şi din perspectiva evoluţiei preţului acţiunilor EVER (SIF2), în comparaţie cu indicii calculaţi de BVB. În ultimii 5 ani (YTD), preţul EVER (SIF2) a evoluat cu 27,92% peste indicele de referinţă al pieţei locale de capital BET, de asemenea a avut o creştere cu 19,37% peste indicele sectorial BET-FI.

Conducerea companiei are obiectivul de a repeta performanţa şi a continua să lucreze pentru aprecierea valorii EVER, o acţiune care să nu lipsească din portofoliile investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Conform situaţiilor financiare publicate, EVERGENT Investments SA a încheiat anul 2020 cu o poziţie financiară solidă. Rezultatul net de 56,08 milioane lei, format din profit net şi câştig net reflectat în rezultatul reportat, este cu 44% mai mare decât cel bugetat. De asemenea, nivelul investiţiilor, de 177 milioane lei, a depăşit cu 68% nivelul bugetat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO