Burse - Fonduri mutuale

Prima reacţie a investitorilor Romgaz la încheierea negocierilor cu americanii de la Exxon pentru preluarea a 50% din Neptun Deep, o tranzacţie care s-ar ridica la 1 miliard de dolari

Prima reacţie a investitorilor Romgaz la încheierea...

Autor: Liviu Popescu

28.10.2021, 12:00 1114

Cu 0,26% s-au apreciat ieri acţiunile producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (SNG) în şedinţa în care investitorii au avut de digerat anunţul companiei cu privire la încheierea negocierilor pentru preluarea a 50% din perimetrul Neptun Deep de la americanii de la Exxon.

Spre comparaţie, indicele BET a avut plus 0,11%.

„Reacţia din piaţă a titlurilor Romgaz, după publicarea anunţului privind finalizarea cu succes a negocierilor cu ExxonMobil, a fost una rezervată“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

„Ştirea este cert una pozitivă pentru perspectivele pe termen lung ale Romgaz, însă nu trebuie să uităm că în luna octombrie cotaţia com­paniei s-a apreciat cu peste 8%, probabil şi în aşteptarea unui final pozitiv al negocierilor.“ Miercuri, acţiunile SNG au fluctuat de la un minim de 37,5 lei la un maxim de 38,65 lei, pe tranzacţii de 6,3 mil. lei, în după-amiaza şedinţei intrând chiar în teritoriu negativ. La maximul zilei, creşterea faţă de şedinţa precedentă a fost de 2%.

Cu alte cuvinte o lipsă de reacţie, chiar dacă aceasta este una dintre cele mai importante achiziţii din sectorul românesc de energie electrică post-decembrist, una care va diversifica activitatea operaţională a Romgaz.

Probabil că investitorii consideră că aceasta este o operaţiune de durată, una prin care este posibil ca Romgaz să contracteze şi servicii ale unor companii cu experienţă în exploatarea resurselor la mare adâncime. Compania menţionează că tranzacţia va fi finalizată în T1/2022.

“Proiectul privind exploatarea gazului din Marea Neagra, la care se pare că Romgaz va participa, are încă foarte multe necunoscute, ceea ce face dificilă o evaluare exactă a impactului pozitiv anticipat”, spune Alin Brendea.

Următorul pas pentru exploatarea resurselor de mare adâncime din Marea Neagră ar fi schimbarea legii offshore pentru ca OMV Petrom – partenerul Romgaz în acest proiect, să ia o decizie finală de investiţii, după cum a afirmat în repetate rânduri CEO-ul Petrom şi recent şi noul CEO OMV.

Potrivit unor informaţii ale ZF, valoarea tranzacţiei ar fi de circa 1 miliard de dolari (4,2 miliarde de lei), aşadar circa o treime din valoarea de piaţă a companiei de stat. Romgaz nu a comentat pe marginea acestui subiect menţionând că datele sunt confidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO