Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Prima oră de tranzacţionare din 24 iulie, şedinţă considerată istorică pentru piaţa de capital pe fondul eliminării pragului de deţinere de 5% din SIF-uri, aduce doar SIF1 în prim plan cu doar 22.000 de lei tranzacţii

Şedinţa de tranzacţionare din 24 iulie 2020, prima în care SIF-urile se tranzacţionează fără pragul de deţinere de 5% ca urmare a aplicării efectelor legii fondurilor de investiţii alternative (FIA), şi prin urmare considerată de unii investitori ca o zi istorică pentru piaţa de capital, a început fără suprize pentru aceşti emitenţi, în ton cu celelalte şedinţe.

Astfel de exemplu la ora 11:00, din rândul celor cinci SIF-uri, cele care astăzi ar fi trebuit să fie vedetele bursei româneşti, cea mai tranzacţionată este cea a SIF1 cu un rulaj de 22.300 de lei, la un preţ în scădere cu 0,45%. Urmează SIF2 cu 17.300 de lei şi SIF3 cu 9.700 de lei.

Legea nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (FIA), cea care elimină pragul de deţinere de 5% dintr-o SIF, considerat ultima frontieră pentru aceste societăţi, a intrat în vigoare pe 23 ianuarie 2020, societăţile având la dispoziţie şase luni să-şi adapteze statutul la noua legislaţie, adică până pe 23 iulie 2020. Acest lucru înseamnă că vineri, 24 iulie, SIF-urile se tranzacţionează deja fără prag.

Analiştii consideră că legea fondurilor de investiţii alternative este un pas înainte pentru SIF-uri, societăţi marcate de scandaluri între grupuri de acţionari în ultima perioadă, întrucât le va permite acestora să fie mai transparente, dar şi mai competitive, ceea ce în ultimă instanţă s-ar putea reflecta într-o reducere a discountului. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.