Burse - Fonduri mutuale

Pentru prima oară de la listarea din 2011, Fondul Proprietatea se tranzacţionează cu primă la Bursă, adică investitorii îl cotează peste activele din portofoliu. În 2021 FP are plus 25% pe o Bursă în urcare cu 19%

♦ Fondul a raportat pentru T1/2021 un profit net de 701,4 milioane de lei ♦ Activele nete au urcat cu 5,7%, la 10,9 mld. lei.

Pentru prima oară de la listarea din ianuarie 2011 încoace, Fondul Proprietatea (FP) se tranzacţionează cu primă la Bursa de la Bucureşti, adică valoarea de piaţă, dată prin intermediul tranzacţiilor bursiere, este peste valoarea „averii” Fondului, dată prin activele nete ale companiilor din portofoliu şi practic cele care generează randamente Fondului.

Astfel, tranzacţionarea acţiunilor cu primă faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN)  semnalizează în primul rând o posibilă schimbare de strategie mai ales întrucât obiectivul administratorilor, de discount mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare aferente raportării, este pe cale de a fi atins. Cu un preţ al acţiunii de 1,814 lei în şedinţa din

17 mai 2021 şi cu o valoare unitară a activului net (VUAN) de 1,7578 lei pe baza celor mai recente date, cele de la aprilie 2021, acţiunile FP se tranzacţio­nează cu un premium de 3,52%. Spre comparaţie, în primăvara anului 2020 acţiunile FP aveau un discount de circa 35%, potrivit datelor agregate de ZF. „Fondul Proprietatea a trecut din nou peste VUAN, după ce am avut o situaţie similară la sfârşitul lunii martie, acum mişcarea fiind susţinută şi de anunţul Hidroelectrica de distribuire a 2,3 mld. lei, sumă din care FP va primi 460 mil. lei. Acum, cu un preţ în piaţă peste VUAN, Fondul Proprietatea poate opta fie pentru distribuirea unor dividende speciale, fie pentru un nou program de răscumpărare, care ar aduce cel mai probabil noi aprecieri ale cotaţiei“, spune Radu Cojoc, broker la Goldring, pentru ZF.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.