Burse - Fonduri mutuale

Preturile s-au prabusit in ultimul an, dar actiunile de la Bursa nu sunt cu mult mai ieftine

Preturile s-au prabusit in ultimul an, dar actiunile nu sunt cu mult mai ieftine
20.05.2009, 00:00 52

Actiunile de pe Bursa, evaluate pe baza multiplilor de profit cu rezultatul bugetat de companii pe 2009, nu mai par cu mult mai ieftine decat anul trecut, in conditiile in care cea mai mare parte a companiilor si-au redus mult estimarile de profit pe anul in curs comparativ cu 2008 pe fondul crizei.

Astfel PER-urile (pret raportat la profit/ actiune) calculate pe baza bugetului pe 2009 la nivelul Bursei se invart in jurul cifrei de 15, adica un nivel mediu pentru ultimii ani, desi actiunile s-au ieftinit numai anul trecut de circa 3,3 ori.
Exista inca si actiuni care se tranzactioneaza la un indicator PER mult sub media din sectorul din care fac parte.
Printre actiunile de pe Bursa care par ieftine evaluate pe baza multiplilor de profit cu estimarile companiei pe 2009 se numara titlurile BRD, cu o valoare a indicatorului de 5,2, la jumatate fata de media din sector, de 10,2. BRD a raportat pe primul trimestru un profit net in scadere cu 19%, in conditiile in care banca anticipa pentru acest an ca profitul s-ar putea reduce cu maxim 10%.
Indicatorul PER reprezinta in fapt numarul de ani in care un investitor isi poate recupera investitia, insa valoarea acestuia este una estimativa, in conditiile in care nu se poate sti cu precizie ce rezultate va raporta compania respectiva in urmatorii ani.
 
Companiile de servicii petroliere, printre cele mai atractive
Alte actiuni cu PER-uri mici sunt cele din sectorul de productie si servicii pentru petrol si gaze, precum actiunile producatorului de utilaje petroliere Uztel Ploiesti (UZT), cu un multiplu de profit de 4,6, sau cele ale Rompetrol Well Services Ploiesti (fosta Petros), divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol, cu un indicator PER de 4,7.
Conducerea Uztel Ploiesti prognozeaza pentru acest an un profit net de 4,7 mil. lei, de aproape cinci ori mai mare fata de castigul din 2008, iar in primul trimestru a obtinut un castig de 1,74 mil. lei. De cealalta parte, Petros a raportat pe primul trimestru un profit net de 4,08 mil. lei, mai mic cu 31% fata de cel obtinut in perioada similara din 2008 si reprezentand circa 18% din castigul bugetat pentru tot anul curent.
O valoare mai mica a PER pentru o anumita actiune fata de altele din acelasi sector arata ori faptul ca respectivele actiuni sunt subevaluate fata de piata, ori investitorii au asteptari mai sumbre cu privire la rezultatele viitoare ale companiilor.
 
Brokerii: Investitorii nu prea se uita la indicatorii fundamentali
Totusi unii brokeri sunt de parere ca diferentele pot sa apara si din faptul ca nici investitorii nu prea mai tin cont de acesti indicatori, in conditiile in care pe piata sunt mai mult speculatori si nu investitori de portofoliu care-si bazeaza in general achizitiile pe evaluari.
"Prea putin se mai uita lumea la indicatorii fundamentali. In perioada aceasta se tranzactioneaza mai mult pe sentimente, piata fiind dominata de speculatori care nu iau in calcul acesti indicatori. Din aceasta cauza pot sa apara si actiuni subevaluate. Lucrurile se vor regla la un moment dat cand economia se va aseza cat de cat pe un trend pozitiv si pe Bursa vor intra mai agresiv la cumparare investitori institutionali", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
Brokerii spun ca pe piata sunt si actiuni subevaluate, dar din cauza incertitudinilor privind mersul economiei si a turbulentelor din aceasta perioada companiile nu-si pot face prognoze prea exacte.
"Indicele PER nu este foarte relevant pentru evaluarea unei actiuni, mai ales ca anul acesta o sa fie unul dificil, dar se pot face unele comparatii intre companiile dintr-un anumit domeniu. Dupa aceste cresteri din ultima perioada, nu toate au urcat la fel de repede si se poate folosi pentru a afla daca o actiune este subevaluata din punctul de vedere al acestor indicatori fata de alte companii din acelasi sector de activitate", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.
 
Preturile actiunilor, sub valoarea contabila
Majoritatea companiilor de pe Bursa se tranzactioneaza in prezent cu mult sub valoarea contabila a actiunilor, indicatorul pret raportat la capitalurile proprii (PBR) atingand in unele cazuri valori sub 0,2. Un nivel redus al indicatorului PBR poate fi de asemenea un indiciu ca actiunile sunt subevaluate, insa poate arata si faptul ca activele companiilor sunt supraevaluate in raportarile contabile.
"Actiunile care se tranzactioneaza la valori mici fata de valoarea contabila au in general active compuse in cea mai mare parte din mijloace de productie - masini si echipamente, pe care daca le-ar scoate la vanzare n-ar reusi sa obtina prea mult pe ele. In schimb, companiile cu active compuse din mijloace fixe - de genul terenurilor au indicatori mai buni, pentru ca aceste active se pot vinde la un pret mai apropiat de cel de piata", sustine Mihai Alexa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO