Burse - Fonduri mutuale

Pretul ridicat la ingrasaminte chimice a mai adus un milion de euro profit la Amonil

Pretul ridicat la ingrasaminte chimice a mai adus un milion de euro profit la Amonil

Click pentru imaginea marita

11.08.2008, 19:06 91

Cu toate acestea, profitul obtinut de Amonil pe primul semestru, de 21,2 mil. lei (5,8 mil. euro), se apropie de cel bugetat de companie pe tot anul, respectiv 22,6 mil. lei (6,2 mil. euro).
Afacerile Amonil au urcat in aceeasi perioada de 14 ori, la 147,4 mil. lei (40,3 mil. euro), in conditiile in care compania si-a sistat productia in primele noua luni ale anului trecut.
Cifra afaceri a producatorului de ingrasaminte s-a mentinut in trimestrul al doilea la un nivel similar cu cel din trimestrul anterior, respectiv 72,2 mil. lei (19,6 mil. euro).
Pe parcursul primelor sase luni din acest an Amonil a oprit de mai multe ori productia pe perioade scurte pentru remedierea unor defectiuni tehnice, se arata in raportul emis de reprezentantii companiei.
Pretul la uree si amoniac a inregistrat cresteri semnificative in aceasta perioada, de respectiv 60% si 30%.
Profitul mai mic din trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni din acest an a venit ca urmare a avansului costurilor cu materiile prime, respectiv pretul mai ridicat al gazelor naturale.
Cotatia pe pietele internationale a gazelor naturale a atins un maxim la inceputul lunii trecute, pe fondul aprecierii cotatiei petrolului, care a depasit 135 dolari pe baril.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat incepand cu data de 1 iulie o crestere a preturilor la gaze naturale in medie cu 12,5%. Producatorii industriali, precum Amonil, ar putea beneficia insa de preturi mai mici, in conditiile in care acestia au o pondere importanta in consumul la nivel national.
"Cresterea de profit la Amonil din prima jumatate a anului a fost superba, insa au alte probleme ei. Dublarea pretului la ingrasaminte a fost urmata de o dublare a costurilor cu materia prima, in special gaze naturale, iar din aceasta cauza compania ar putea avea probleme in a-si asigura finantarea capitalului de lucru, mai ales ca garantiile nu le permit atragerea de credite prea importante", considera Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat Amonil in acest an a fost nerezolvarea litigiului cu principalul furnizor de gaze al sau, Distrigaz Sud, in conditiile in care instanta a obligat Amonil la plata sumei de 52,4 mil. lei (14,5 mil. euro), potrivit raportului semestrial al companiei.
Acest lucru a facut complicata pentru producatorul de ingrasaminte schimbarea furnizorului, deoarece Distrigaz Sud putea sista in orice moment alimentarea cu gaze naturale, se mai arata in raport.
"Azomures, spre exemplu, are avantajul fata de Amonil in ceea ce priveste sursa de gaze apropiata, dar dezavantajul cheltuielilor mai mari legate de transport", a precizat Molnar.
Actiunile Amonil Slobozia s-au mentinut vineri la acelasi nivel din sedinta precedenta, de 0,075 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 23,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO