Burse - Fonduri mutuale

Preţul petrolului scade sub pragul de 51 dolari

Preţul petrolului scade sub pragul de 51 dolari

Autor: Dan Grigore Ivan

26.10.2016, 17:13 925

Cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut până în jurul nivelului de 50 dolari, după ce atinsese un maximum de 53,14 dolari în primele zece zile ale lunii octombrie, în contextul anunţului celor 14 ţări membre OPEC privind acordul de îngheţare a producţiei de petrol până la 32,5 milioane de barili/zi, cu aproximativ 2,5% mai puţin faţă de situaţia de dinainte de anunţ.

Discuţiile privind o posibilă cooptare a unor ţări ne-membre OPEC în cadrul măsurii concertate de îngheţare a producţiei continuă, dar nimic nu poate fi sigur în momentul de faţă. În luna noiembrie o întrevedere între reprezentanţii ruşi şi saudiţi va fi găzduită în capitala Arabiei Saudite, la Riyadh. Declaraţia reprezentanţilor ruşi conform căreia o eventuală îngheţare a producţiei nu este o opţiune pentru Moscova a împins preţul petrolului Brent aproape foarte aproape de pragul de 50 dolari. În acelaşi timp, aprecierea dolarului american cu 1,86% în ultimele două săptămâni a contribuit la presiunea pe cotaţia petrolului.

Mai mult, înţelegerea OPEC din prezent este privită cu scepticism de o parte dintre analişti care atrag atenţia că multe ţări OPEC au interese contrare, iar un proces de armonizare a acestora pe termen lung este creditat cu puţine şanse de reuşită. Iranul, de exemplu, doreşte să beneficieze de un nivel al producţiei mai mare, având în vedere că în ultimii ani a fost puternic afectată de către sancţiunile economice ale Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene ca răspuns la ambiţiile nucleare ale guvernului de la Teheran. În acelaşi timp, Irakul are nevoie de o producţie de petrol cât mai mare pentru a putea şă reconstruiască şi să susţină ţara după război şi perioadele de nelinişite. Pe lângă cele două ţări din jurul Golfului Persic, Libia şi Nigeria vor să beneficieze de alte reguli de producţie faţă de restul membrilor OPEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO