Burse - Fonduri mutuale

Preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom a fost stabilit de Guvern la 0,3708 lei/titlu

Preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom a fost stabilit de Guvern la 0,3708 lei/titlu

Autor: Andrei Chirileasa

19.07.2011, 10:33 1070

Guvernul a stabilit un preţ minim de vânzare a celor 9,84% dinacţiunile Petrom de 0, 3708 lei/titlu, sub ultima cotaţie de labursă de luni de 0,381 lei/acţiune, a declarat agenţiei MEDIAFAXministrul Economiei, Ion Ariton.

La acest preţ, dacă statul îşi vinde toate acţiunile din ofertă,ar încasa 2,066 miliarde de lei (480 de milioane de euro). Preţulminim anunţat este cu 19 la sută mai mic decât preţul maxim anunţatla lansarea ofertei, de 0,46 lei/acţiune.

Preţul minim a fost aprobat marţi dimineaţa, în şedinţa deGuvern. La stabilirea acestui preţ s-a luat în calcul preţul mediula care titlurile Petrom s-au tranzacţionat în ultimul an, potrivitunor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Comisia de privatizare, din care fac parte ministrul economiei,Ion Ariton, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şefulOPSPI, Victor Cazana, secretarul de stat Karoly Borbely şiconsiliera primului ministru Andreea Paul Vass, este singura carepoate primi date privind subscrierile consolidate din ofertaPetrom. Nimeni altcineva nu ştie cât s-a subscris până înprezent.

La stabilirea preţului de referinţă (preţul minim), comisia s-aghidat atât după subscrierile existente cât şi după promisiunile desubscriere primite de la fondurile străine, care subscriu de regulăîn ultimele zile, pentru a nu-şi bloca banii.

Preţul minim anunţat, de 0,3708 lei/acţiune, este cu circa 8%mai mic decât preţul acţiunilor Petrom pe Bursă înaintea anunţăriiofertei, de circa 0,4 lei/acţiune.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO