Burse - Fonduri mutuale

Presiune la cumparare pe actiunile Petrom inainte de rezultate

17.08.2006, 18:33 12

Bursa a inchis ieri o sedinta dominata de tranzactiile cu actiunile Petrom, care au totalizat circa o treime din rulajul de 6 milioane de euro al pietei.
Brokerii spun ca evolutia din piata este in principal legata de faptul ca investitorii se asteapta ca Petrom, cea mai mare companie listata la bursa, sa raporteze rezultate bune pe primele sase luni.
Cursul Petrom s-a apreciat ieri cu aproape 3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 2 mil. euro (7 mil. lei). "A existat inca de la inceptul sedintei o presiune la cumparare pe aceste titluri, care s-a vazut prin pretul de deschidere la care au fost tranzactionate actiunile Petrom, superior celui de inchidere din sedinta precedenta. Evolutia titlurilor ar putea avea legatura si cu anuntul conform caruia a inceput derularea procesului de punere in posesia angajatilor a pachetului de 8%, proces care va dura aproximativ un an", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
"Valoarea de tranzactionare mai ridicata pe titlurile Petrom este rezultatul faptului ca ordinele mari din piata si-au gasit contrapartida. S-a consolidat bine la pragul de 0,55 lei/actiune drept pentru care era aproape sigur ca va depasi acest prag. Maine (n. red. - azi) o sa-l testeze pe cel de 0,57 lei/actiune, iar daca rezultatele sunt pe placul investitorilor, ar putea sa ajunga la 0,6 lei/actiune", spune Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest.
Cele mai multe dintre actiunile lichide s-au apreciat ieri, SIF-urile castigand in medie 0,7% pe rulaje ceva mai scazute decat in ultimele sedinte.
Titlurile SIF Moldova au fost cele mai tranzactionate dintre SIF-uri, cu un rulaj de aproape 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei), in crestere cu 1%.
Actiunile Bancii Transilvania si-au mentinut pretul de la finalul sedintei precedente, pe un rulaj de 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei).
"Ma astept ca Petrom sa raporteze un profit pe al doilea trimestru mai ridicat decat anul trecut, insa sub cel din primele trei luni", spune Mihai Piscan.
Pe de alta parte, Macel Murgoci spune ca se asteapta ca rezultatele Petrom de pe al doilea trimestru sa fie superioare celor din trimestrul anterior. Brokerii vad o evolutie calma a bursei in urmatoarea perioada, pe volume scazute, cu posibile marcari de profit in vederea listarii Transelectrica, urmand ca odata cu aceasta, lichiditatea pe bursa sa creasca.

Actiunile Petrom au castigat 2,7% ieri, valoarea tranzactiilor din piata ridicandu-se la circa 2 mil. euro (7 mil. lei). De asemenea, aceste titluri au facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 0,23 mil. euro (0,84 mil lei) prin care s-a transferat un pachet de 1,5 mil. de actiuni. Pretul la care s-a efectuat tranzactia a fost de 0,56 lei/actiune, superior celui de inchidere din sedinta precedenta. Compania a raportat pe primul trimestru un profit de 247 mil. euro si o cifra de afaceri de 877 mil. euro, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a realizat la un pret de 0,565 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova au castigat 1%, tranzactiile cu aceste actiuni ridicandu-se la aproape 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei). "Ma astept ca SIF-urile sa depaseasca pana la sfarsitul lui septembrie maximele inregistrate in acest an, din lunile ianuarie-februarie", a declarat Octavian Molnar, director general adjunct la societatea de brokeraj IFB Finwest. Singura corectie de pe SIF-uri au inregistrat-o actiunile SIF Banat Crisana, care au pierdut aproape 0,5%. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Moldova au atins un prag minim de 2 lei/actiune si unul maxim de 2,05 lei/actiune, urmand ca inchiderea sa se faca la cursul de 2,03 lei/actiune.

Actiunile Socep Constanta au facut din nou obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,13 milioane de euro (0,48 milioane de lei). "In aceasta sedinta s-au continuat tranzactiile mari din ziua precedenta. Probabil unii dintre actionari au fost nemultumiti de rezultatele raportate de operatorul portuar pe cel de-al doilea trimestru si au gasit cumparatori pentru aceste pachete", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest. In ultima perioada, aceste titluri s-au pozitionate pe un trend usor ascendent. La inchidere, titlurile Socep Constanta au fost tranzactionate la un curs de 0,179 lei/actiune.

Titlurile Albalact au castigat ieri peste 4%, pe un rulaj de circa 38.500 de euro (0,13 milioane de lei). "Profitul in scadere fata de prima jumatate a anului trecut este costul unui rebranding care a dat roade. Analiza tehnica indica faptul ca va urca pana la pragul de 0,7 lei/actiune. Cred ca pe termen scurt, cursul actiunilor Albalact se va stabiliza in jurul actualelor cotatii", spune Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest. Compania a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului trecut. Inchiderea pe titlurile Albalact s-a realizat la un pret de 0,73 lei/actiune.

Actiunile Unirea Iasi au inregistrat un avans de peste 16%, pe un rulaj insa scazut, de aproape 20.000 de euro (69.000 de lei). Un grup de actionari minoritari au derulat recent o oferta publica de vanzare, actionarul majoritar, grupul american Bunge, achizitionand intregul pachet pus la vanzare la un pret de 0,55 lei/actiune, cu mult peste nivelul la care titlurile se tranzactionau in piata. Ieri, actiunile Unirea Iasi s-au tranzactionat la inchidere la un pret de 0,35 lei/actiune. Pachetul scos la vanzare reprezenta circa 8,9% din capitalul social al companiei. In urma achizitionarii acestor actiuni, grupul Bunge a ajuns sa controleze aproape 90% din actiunile Unirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO