Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Romenergo, numit provizoriu în CA-ul SIF1

Autor: Roxana Pricop

28.07.2013, 20:43 215

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) l-a numit pe Najib El Lakis, cetăţean libanez şi preşedinte al grupului Romenergo, în funcţia de administrator provizoriu rămasă vacan­tă din aprilie.

Najib El Lakis este pre­şedintele Rom­ener­go, companie la care preşedintele SIF Ba­nat-Crişana, Dragoş Bîl­teanu, a fost direc­tor general până anul trecut. El este tatăl lui Ali H. Lakis, care a fost ales membru în CA SIF Banat-Crişana la alegerile din luna aprilie. Mandatul său este valabil până la prima adunare generală a acţionarilor.

Romenergo deţine 5% din acţiunile SIF1, fiind printre principalii acţionari ai societăţii de investiţii financiare, iar în consiliul de administraţie al SIF este şi Valentin Chiser, actualul CEO al Rom­energo. În iunie, SIF1 a anunţat că va finanţa cu 27 de milioane de lei grupul Romenergo prin achiziţia de obligaţiuni cu o dobândă de 8% pe an. Investiţia nu a fost prea bine primită de investitori, astfel că din 18 iunie, când a fost anunţată investiţia, şi până în prezent acţiunile SIF1 au scăzut cu peste 16%, cel mai mult din rândul celor cinci SIF-uri.

SIF Banat-Crişana a încheiat primul se­mes­tru cu un activ net de 1,39 miliarde de lei, în scădere cu aproape 5% faţă de luna mai, în principal din cauza scăderilor înregistrate de acţiunile Erste, ti­tluri care au o pondere importantă în porto­foliul societăţii de investiţii financiare. Profitul pe primele şase luni, de 28,7 milioane de lei, a fost cel mai mic dintre câştigurile celor cinci SIF-uri şi de peste trei ori sub cel din perioada similară a anului trecut, de 96,5 milioane de lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO