Burse - Fonduri mutuale

Presedintele PCC a intrat in Consiliul de Administratie al Oltchim Ramnicu Valcea

08.01.2008, 17:52 32

Presedintele grupului german cu operatiuni in industria chimica Petro Carbo Chem (PCC), Waldemar Preussner, a fost ales in functia de membru al Consiliului de Administratie al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) in locul lui Nicolae Jivan, in cadrul adunarii generale a actionarilor desfasurata ieri.
Restul membrilor vechiului Consiliu de Administratie au fost reconfirmati in functie, directorul general Constantin Roibu pastrandu-si functia de presedinte.
Pentru un loc in Consiliul de Administratie al Oltchim au mai candidat avocatul Cristian Dutescu si omul de afaceri Dumitru Tudor.
PCC este cel mai mare actionar minoritar al Oltchim si unul dintre principalii candidati la preluarea combinatului. Grupul german a mai incercat sa-si numeasca reprezentant in conducerea Oltchim la jumatatea anului trecut, cand detinea 1,2% din capitalul social al companiei.
Intre timp, majorarea de capital derulata la Oltchim in 2003 prin conversia in actiuni a unor creante ale AVAS asupra companiei a fost anulata, capitalul social fiind redus cu circa 320 mil. lei (91,5 mil. euro), la 32,3 mil. lei (9,2 mil. euro). In urma acestei operatiuni, statul si-a redus participatia la Oltchim de la 95% la 53%, iar PCC si-a majorat participatia la 12,9%.
Statul intentioneaza sa reia majorarea de capital de la Oltchim, prin conversia in actiuni a unei creante de 508,5 mil. lei (141 mil. euro) pe care AVAS o are fata de companie, ceilalti actionari avand dreptul de a subscrie numerar pentru a-si mentine participatiile. Compania a derulat deja o adunare generala a actionarilor in acest sens la sfarsitul lunii decembrie, insa actionarii au amanat luarea unei decizii, dupa ce PCC a cerut reevaluarea creantelor AVAS.
PCC a cerut un raport al unui expert reputat cu privire la natura si valoarea exacta a debitelor, dar si a situatiei economice a companiei si s-a angajat sa suporte eventualele cheltuieli legate de aceste rapoarte si a asigurat ca acestea vor putea fi obtinute in maxim 3 luni de la data intrunirii actionarilor.
In termen de cel mult 30 de zile de la elaborarea raportului, se va intruni o noua adunare a investitorilor, care va decide daca si in ce conditii va fi realizata conversia.
Oltchim este una dintre cele mai mari companii care se mai afla inca in portofoliul statului.
Privatizarea companiei a fost intarziata mai multi ani din cauza litigiului dintre actionarul majoritar si actionarii minoritari privind majorarea de capital din 2003 care s-a realizat fara ca actionarilor minoritari sa li se dea dreptul sa subscrie. Anul trecut, instanta a dat o sentinta definitiva si irevocabila privind anularea majorarii de capital de la Oltchim, diminuarea capitalului social fiind operata in luna octombrie.
In urma acestei operatiuni, Oltchim a pierdut circa un miliard de euro din capitalizare, valoarea de piata a companiei fiind in prezent de 103 milioane de euro.
Oltchim a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 1,31 mld. lei (395 mil. euro), cu 1,5% mai mare decat in perioada similara a lui 2006.
Compania a obtinut in aceeasi perioada un profit net de 3,37 mil. lei (1 mil. euro), cu 57% mai mic decat in primele noua luni din anul precedent.
PCC are afaceri globale de 875 de milioane de euro si 3.200 de angajati. Desi este inregistrata in Germania, principalele activitati ale companiei se desfasoara in Polonia, unde grupul a preluat in ultimii ani mai multe combinate chimice. Grupul mai detine un operator feroviar de transport de marfa tot in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO