Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele CNADNR, avocaţi, ingineri şi un pensionar concurează pentru boardul Transelectrica

Preşedintele CNADNR, avocaţi, ingineri şi un pensionar...

Autor: Radu Bostan

29.10.2015, 00:07 1709
Doar statul şi SIF Mol­dova şi-au înaintat pro­punerile de candidaţi până la data limită de 26 octombrie. Acţionarii vor alege doi membri pentru a aduce boardul în formula completă de şapte persoane în AGA din 9 noiembrie.

Membrii Consiliului de Supra­ve­ghere al Transelectrica sunt remuneraţi cu 3.900 de lei brut lunar (2.700 lei net), cu excepţia preşe­dintelui, care primeşte 4.000 de lei brut lunar. Membrii boar­dului mai pot încasa un bonus de ma­ximum 12 indemnizaţii fixe dacă socie­tatea reduce timpul mediu de în­treru­pere a alimentării cu elec­tricitate, mă­reşte profitul operaţional (EBITDA) şi investeşte în reţele.

Compania este în grafic pentru a îndeplini ţintele de reducere a întreru­perilor şi de EBITDA, dar a ratat com­plet obiectivul de investiţii în reţele în primul semestru din 2015, astfel că pro­babil boardul nu va primi niciun bonus anul acesta.

Primii şase candidaţi au fost pro­puşi de Ministerul Economiei, acţio­na­rul majoritar cu 58% din capitalul transportatorului de energie.

Günther Schubert, 65 de ani, este de formare avocat, dar a lucrat 30 de ani în companii energetice, în special gru­pul german de energie petrol şi gaze E.ON. Schubert a condus afacerile nemţilor în România între 2006 şi 2008, şi în Bulgaria în 2008-2012, după care s-a pensionat. Acum consiliază inves­ti­tori germani în legătură cu Euro­pa Ce­ntrală şi de Est, potrivit CV-ului publicat pe website-ul companiei.

Costin Mihalache, 47 de ani, este tot avocat şi a profesat mai ales în apa­ra­tul de stat şi cel diplomatic. După propria evaluare, Mihalache este expert în limba chineză fiind coordonator al unor comitete sino-române pe proiecte de infrastructură. El este deţinător de permis de portarmă. În paralel, Miha­lache este preşedinte al CNADNR, director al Agenţiei Domeniilor Sta­tu­lui şi din martie are un mandat pro­vi­zoriu în boardul Transelectrica.

Ovidiu Demetrescu, 51 de ani, s-a for­­mat în anii 1980 ca inginer elec­tri­cian, dar a lucrat mai ales în asigurări şi în consultanţă pentru clienţi din in­dus­tria financiară.

În ultimii ani a trecut prin poziţii de administrator în com­­panii ener­­getice de stat şi în prezent conduce Hidro Tarniţa, com­pa­nia de proiect care vizează construcţia unei hidrocen­trale uriaşe în Transilvania.

Remus Vulpescu, 43 de ani, a fost jur­na­list, avocat şi practician în insol­venţă înainte ca în 2012 să devină şeful Ofi­­ciului Privatizării în Industrie (OPSPI). După intrarea în insolvenţă a Hidro­electrica, Vulpescu a fost numit ad­­minis­trator special. Acum este direc­tor general al producătorului de utilaj energetic Vulcan Bucureşti.

Dragoş Zachia-Zlatea, 58 de ani, a absolvit în 1982 Facultatea de Ener­getică din Politehnică, cu specialitatea hi­­droenergetică. În ultimii 30 de ani Zachia-Zlatea a lucrat în Hidro­elec­tri­ca, inclusiv cu perioa­de scurte ca direc­tor general. Din sep­tembrie 2014 este di­rector tehnic şi de producţie la Hidro­serv.

George Cristodorescu, 52 de ani, a studiat administrarea afacerilor în Ger­mania, iar primele joburi în România au vizat consilierea companiilor ger­ma­ne pe piaţa locală. Una dintre acestea a fost E.ON, în care a lucrat din 2005 până în 2014, ultima poziţie fiind cea de di­rec­tor general a E.ON România. O foar­te scurtă perioadă în 2013-2014 a fost preşedintele boardului Hidro­elec­trica.

Alexandru Ionescu, 47 de ani, este pro­­­punerea SIF Moldova (SIF2), fiind se­lectat de firma de recrutare Quest Ad­visors. Ionescu este inginer electro­tehnist şi şi-a petrecut cariera în Dispe­ce­ratul Energetic Naţional (aflat în subor­­dinea Transelectrica) şi în cadrul furnizorului de energie Transenergo Com, unde ultima poziţie a fost cea de mana­ger al sistemului de management al riscului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO