Burse - Fonduri mutuale

Premisele unui nou inceput: Bursa revine cu cresteri importante

25.01.2008, 17:47 6

Finalul saptamanii pare sa repete scenariul de saptamana trecuta, cand Bursa a cunoscut in ultimele doua sedinte cresteri ale principalilor indici.
Pe fondul evolutiei pozitive a pietelor internationale, precum si a celei din SUA, investitorii au prins curaj si au intrat in piata, Bursa inregistrand astfel cea mai mare lichiditate din acest an.
Indicele celor mai lichide companii, BET, a crescut ieri cu 2,59%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, s-a apreciat cu 2,16%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata ieri de BET-FI, acesta apreciindu-se cu 5,21%.
"Ne-am corelat in sfarsit cu ce-a fost la moda. Am avut parte de volume si lichiditati bune, chiar daca piata a cunoscut un moment de cumpana atunci cand titlurile BRD au fost suspendate de la tranzactionare. Odata cu revenirea acestora insa, nelinistea s-a risipit, piata s-a stabilizat si a crescut", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Piata din SUA a inchis ultima sedinta cu o crestere a indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIE) de 2,5%. La inchiderea sedintei de la Bucuresti, principalele piete din Europa se aflau pe "verde". Astfel, indicele austriac ATX era in crestere cu 3,29%, DAX-ul german se aprecia cu 5,62%, in vreme ce FTSE 100 din Marea Britanie crestea si el cu 3,81%.
"Cresterea de ieri a venit dupa un cumul de factori, cum ar fi nivelul scazut al Bursei, evolutia pietelor internationale, precum si modul in care SUA au inchis sedinta, avand in vedere situatia in care se afla in momentul de fata", spune Caramiha.
Piata de la Bucuresti a atins ieri o lichiditate totala de 23,67 mil. euro (89,25 mil. lei).
"Este prematur sa ne pronuntam dupa doar o sedinta. Trebuie sa observam mai multe zile de tranzactionare pentru a ne da seama de directia in care evolueaza piata. Este posibil sa urmam si astazi trendul de ieri. Conteaza foarte mult evolutia americanilor", spune Caramiha. El este de parere ca acest sfarsit de saptamana va putea determina trendul de saptamana viitoare. Astfel daca inchidem si astazi in crestere, vom putea observa un trend pozitiv de luni, iar daca vom inchide din nou pe "rosu", va trebui sa asteptam si sa vedem.
"Normal ar fi sa intram pe un trend pozitiv, dar cu cresteri mici. Suntem multumiti ca am avut parte ieri de o sedinta cu putine fluctuatii si cu un trend ascendent", spune Caramiha.


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 4,75%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 3,71 milioane de euro (13,97 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj de la Bursa. SIF Oltenia a inregistrat anul trecut o crestere a activului net de 38%, ajungand la sfarsitul lunii decembrie la 2,75 miliarde de lei. SIF-ul a fost detronat insa de SIF Transilvania (SIF3), care a inregistrat anul trecut o crestere a activului net cu 76%, devenind cea mai mare dintre societatile de investitii financiare cu o valoare a activului de 2,76 miliarde de lei. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 3,53 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au sarit ieri cu 5,1%, pe fondul unui rulaj de 0,71 mil. euro (2,66 mil. lei). Compania de brokeraj a anuntat marti rezultatul ofertei publice de alocare de actiuni Broker catre salariati derulata in zilele de 17 si 18 ianuarie 2008. Astfel, salariatii au subscris un numar de 840.952 de actiuni, reprezentand 97,9% din numarul total de actiuni oferite spre subscriere. Valoarea actiunilor subscrise s-a ridicat la 0,42 mil. lei. Oferta derulata a reprezentat a doua etapa din programul de majorare a capitalului social al companiei, in prima etapa actionarii societatii exercitandu-si dreptul de preferinta pentru un numar de 18 mil. actiuni, reprezentand 9,05 mil. lei.

Actiunile Flamingo International (FLA) au crescut ieri cu 0,67%, pe fondul unei lichiditati de 0,39 mil. euro (1,47 mil. lei). Retailerul de electronice si electrocasnice a raportat afaceri de 171 mil. euro in 2007, in crestere cu 29,5% comparativ cu nivelul de 132,1 mil. euro aferent anului 2006. Rezultatele inregistrate au depasit cu 9 mil. euro estimarile initiale si au determinat trecerea pe profit a grupului, dupa ce in 2006 acesta acumulase pierderi de aproape 13 mil. euro. Compania a inregistrat anul trecut un profit de 500.000 de euro. Odata cu raportarea rezultatelor financiare, retailerul a anuntat numirea lui Dragos Simion in functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Titlurile Biofarm Bucuresti (BIO) au sarit ieri cu 6,25%, pe fondul unui rulaj de circa 0,5 mil. euro (1,88 mil. lei). Cel mai important fond de investitii strain de pe piata, Julius Baer, a fost raportat marti cu o detinere de 5,12% din actiunile producatorului de medicamente. Fondul de investitii a intrat mai puternic in actionariatul companiei la finele anului 2006, cu 5,33% din actiuni, insa la finele lunii septembrie a anului trecut si-a redus participatia sub pragul de 5%. Achizitiile realizate de fondul american pe acest emitent vin in contextul in care Julius Baer si-a redus investitiile pe Bursa in perioada august-octombrie a anului trecut cu circa 70 mil. dolari (50 mil. euro).

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au sarit ieri cu 6,67%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la 0,37 milioane de euro (1,39 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Al doilea rulaj de pe piata a fost inregistrat de actiunile Iproeb Bistrita (IPRU), cu tranzactii in valoare de 194.000 de euro (0,73 milioane de lei), in vreme ce a treia lichiditate a fost atinsa de titlurile Armax Gaz Medias (ARAX), cu tranzactii de 157.000 de euro (circa 0,6 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, a crescut ieri cu 1,86%, recuperand astfel pierderea de miercuri, de 0,96%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO