Burse - Fonduri mutuale

Premiile BVB pentru 2019: Banca Transilvania, emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii şi cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală. BCR, tranzacţia anului, cu cea mai mare finanţare în lei din istoria bursei locale

Premiile BVB pentru 2019: Banca Transilvania, emitentul...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2020, 15:54 336

Bursa de Valori Bucureşti a acordat recent mai multe premii pentru companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private sau de investiţii care au obţinut rezultate remarcabile în 2019. În total, au fost acordate 15 premii pentru mai multe categorii, printre care tranzacţia anului, cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală şi pe piaţa AeRO a BVB, cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii sau cel mai performant fond de pensii private.

“Premiile BVB reprezintă o recunoaştere a principalelor realizări ale celor implicaţi în piaţa de capital şi este normal să recunoaştem cele mai importante realizări, care întăresc piaţa noastră de capital. Anul 2019 a fost unul excepţional pentru bursa românească, după ce a înregistrat un ritm de creştere de 47% la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi a fost promovată la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell”, transmite Adrian Tănase, CEO BVB.

Potrivit operatorului pieţei de capital de la Bucureşti premiul pentru tranzacţia anului pe piaţa locală a fost atribuit Băncii Comerciale Române (BCR), a doua cea mai mare instituţie de credit din România, care în decembrie 2019, a atras 600 de milioane de lei de la investitori, printre care şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la o dobândă de 5,35% pe an, pentru a se alinia noilor reglementări europene.

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, şi-a adjudecat premiul pentru cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală precum şi premiul pentru emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii, în timp ce premiul pentru cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa AeRO a BVB în 2019 a revenit integratorului local de soluţii IT&C şi furnizor de servicii de training în domeniul IT Bittnet Systems (simbol bursier – BNET).

“Aşa cum criza actuală a pus în evidenţă importanţa companiilor româneşti, tot aşa trebuie să recunoaştem importanţa performanţelor obţinute de companiile listate, de brokeri, precum şi de investitori. Bursa de Valori Bucureşti este un pilon esenţial pentru finanţarea dezvoltării companiilor şi, implicit, a economiei locale”, a transmis Radu Hanga, Preşedinte BVB.

Premiile au fost completate de Nuclearelectrica (SNN), cel mai mare randament al unei acţiuni din BET-XT în 2019, compania de brokeraj Swiss Capital pentru participantul anului şi Tradeville pentru participantul anului 2019 pe segmentul de retail.

La categoria cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii în 2019 societatea de brokeraj BRK Financial Group (BRK) şi-a adjudecat premiul, în timp ce pentru cel mai activ intermediar pe piaţa primară a pieţei reglementate a BVB în 2019 a fost desemnată BT Capital Partners. Compania Tradeville a primit premiul pentru cel mai activ intermediar pe piata primară a pieţei AeRO a BVB în 2019.

Totodată, premiul pentru inovaţie în industria de brokeraj în 2019  a fost atribuit companiilor Goldring şi Tradeville, în timp ce BCR Pensii a primit premiul pentru cel mai performant fond de pensii private Pilon II (în ultimii 10 ani), iar Raiffeisen Asset Management, premiul pentru cel mai performant fond de pensii private Pilon III (în ultimii 10 ani).

Premiul pentru cel mai performant fond deschis de investiţii în 2019 a revenit societăţii Tradeville Asset Management.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO