Burse - Fonduri mutuale

Premierul Ponta anunţă azi propunerea pentru şefia ASF. Ieri, Mişu Negriţoiu era favoritul

Mişu Negriţoiu, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri locali, ar putea fi numit pentru a prelua mandatul dificil de la ASF

Mişu Negriţoiu, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri locali, ar putea fi numit pentru a prelua mandatul dificil de la ASF

Autor: Roxana Pricop

26.03.2014, 00:04 736

Premierul Victor Ponta a anunţat că va prezenta azi propunerea pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după ce va avea o discuţie cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, programată pentru această dimineaţă, potrivit Mediafax.

Pe 3 aprilie expiră interimatul lui Daniel Dăianu. Coaliţia aflată la guvernare are la dispoziţie doar o săptămână pentru a găsi un preşedinte la autoritatea responsabilă de supravegherea pieţei de capital, a pensiilor private şi a asigurărilor.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Florin Georgescu şi Nicolae Dănilă, ambii membri în consiliul de administraţie al BNR, ar fi refuzat această funcţie, astfel că acum premierul Victor Ponta s-ar îndrepta către Mişu Negriţoiu, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri, care a condus timp şase ani operaţiunile ING Bank în România din funcţia de director executiv şi CEO.

„Mai am o discuţie mâine-dimineaţă cu domnul guvernator şi vom anunţa propunerea“, a spus ieri Ponta la Parlament, citat de Mediafax.

Luni, pre­mie­rul Victor Ponta declarase că PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avansa o propunere comună pentru şefia ASF, el ară­tând că va avea o discu­ţie în prealabil şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pe această temă.

Postul de preşedinte al ASF este plătit cu 14.000 de euro/lună, salariu chiar mai mare decât cel pe care îl încasează omologul polonez care supraveghează o piaţă de 60 de ori mai mare. Cu toate acestea, până acum nimeni nu şi-a depus oficial candidatura.

Potrivit legii de funcţionare a ASF, preşedintele instituţiei trebuie să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi al instituţiilor financiare de minimum şapte ani.

Cel care va prelua şefia ASF va avea un mandat dificil. Autoritatea, deşi are mai puţin de un an de funcţionare, are mari probleme de credibilitate după ce doi foşti membri din conducere au fost arestaţi (Dan Radu Ruşanu şi Marian Mîrzac), un altul este cercetat de DNA (vicepreşedintele pe asigurări Corneliu Moldoveanu) în dosarul Carpatica Asigurări.

La acestea se adaugă provocările fiecă­rei pieţe în parte, pe piaţa de capital şi asigurări fiind cele mai presante probleme de rezolvat. Atât Daniel Dăianu, acum preşedinte interimar al ASF, cât şi Mircea Ursache, vicepre­şedinte la ASF, au declarat public că situaţia financiară din piaţa asigurărilor este cangrenizată din cauza lipsei de supraveghere şi control din anii trecuţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO