Burse - Fonduri mutuale

Premierul Orban la Slatina: Schema de ajutor de stat pentru Alro Slatina este operaţională. În iulie se face plata pentru 2019. Pe de altă parte, schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor acordate marilor companii va deveni operaţională în maximum 10 zile

Premierul Orban la Slatina: Schema de ajutor de stat...

Autor: Liviu Popescu

30.06.2020, 14:48 694

Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi la Slatina, unde a participat la evenimentul de aniversare a 55 de ani de activitate a producătorului de aluminiu Alro Slatina, că schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie adoptată de Guvern şi aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în luna iulie.

“Schema de ajutor de stat adoptată de Guvern şi aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în cursul lunii iulie şi combinatul Alro va beneficia de ajutor de stat ca şi consumator mare de energie electrică la care i s-a redus cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, spune Orban.

“Schema de ajutor pentru Alro Slatina este operaţională iar în iulie se va face plata pentru 2019. Vor beneficia şi pe 2020 de această schemă”. El nu a menţionat despre ce sume este vorba.

Pe de altă parte, premierul a adăugat că Guvernul este aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru marile companii din România.

“Suntem aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat prin care garantăm creditele pentru marile companii, credite pentru investiţii, capital de lucru, reinvestire. Schema am adoptat-o prin memorandum guvernamental şi va deveni operaţională în maxim 10 zile astfel încât să oferim un instrumente de finanţare şi pentru companiile mari, nu numai pentru înteprinderile mici şi mijlocii”, spune Orban.

De asemenea Guvernul lucrează la o modificare legislativă prin care are ca obiectiv diminuarea taxe pe cogenerare.

“În preţul curentului electric este inclusă o taxă care a fost institută cu obiectivul de a finanţa investiţii în modernizare combinatelor de producere a energiei electrice şi termice în sistem de cogenerare, taxe care au crescut în mod artificial preţul şi care nu au avut utilitatea pentru care a fost gândită. Adică cele aproape 2 mld. euro care au fost colectaţi, foarte puţini bani au fost folosiţi în capacităţi moderne şi eficiente de cogenerare”, spune Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO