Burse - Fonduri mutuale

Premierul Ciucă se întâlneşte miercuri cu administratorii de pensii private Pilon II, cei care au 90 mld. lei pe mână şi care sunt cei mai mari finanţatori ai statului român şi acţionari de calibru la Bursa de la Bucureşti

Premierul Ciucă se întâlneşte miercuri cu...

Autor: Liviu Popescu

08.02.2022, 20:06 1564

Premierul Nicolae Ciucă are programată miercuri de la ora 9:00 o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), adică cei care administrează economiile pentru pensie ale milioane de români, potrivit biroului de presă al Guvernului. În comunicat nu se menţionează care este tema discuţiei.

Ciucă se întâlneşte astfel cu cei care au circa 89 de miliarde de lei pe mână, sub forma activelor fondurilor de pensii private Pilon II, potrivit celor mai recente statistici ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, cele de la final de 2021.

Cei şapte administratori Pilon II sunt, prin intermediul fondurilor, cei mai mari finanţatori ai statului român – circa 54 mld. lei investiţii în titluri de stat, şi în acelaşi timp sunt şi acţionari de calibru la Bursa de la Bucureşti, cu deţineri precum 24% din Banca Transilvania, 14% din Romgaz, 22% din Electrica, 30% din MedLife.

Potrivit unei analize ZF, toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România au avut în 2021 randamente sub rata inflaţiei de 8,2%, într-un an extrem de volatil şi în care scumpirile accelerate, mai ales cele din energie, din ultimele luni, au erodat puternic randametele.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 9,8 mld. lei (2 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în 2021, arată datele agregate de ZF de la ASF.

Dacă Executivul condus de Nicolae Ciucă se va ţine de cuvânt şi va majora contribuţia la Pilonul II de pensii private, aşa cum prevede în programul de guvernare, la 4,75% din venitul brut lunar, faţă de 3,75% cât este în prezent, atunci viramentele lunare către fondurile de pensii private s-ar majora cu 27%, adică circa 230 milioane de lei în plus în fiecare lună.

Cu alte cuvinte fondurile P2 vor avea mai mulţi bani la dispoziţie pentru investiţii însă întrebarea principală va fi în ce instrumente să investească din moment ce marile listări de la Bucureşti – precum mult aşteptata Hidroelectrica, dar şi Salrom, întârzie.

Conform calendarului stabilit prin lege pentru majorarea contribuţiilor aferente Pilonului II, această contribuţie ar fi trebuit să fie 6% în prezent, adică de la 2% în 2008 să fie majorată cu câte 0,5 puncte procentuale în fiecare an. Astfel în 2016 ar fi trebuit atinsă contribuţia de 6%. Nici până astăzi nu a fost atinsă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO