Burse - Fonduri mutuale

Premieră: BlackRock devine primul manager global de active care deschide în China un business de fonduri mutuale 100% propriu. Beijingul deschide industria de 3.500 de miliarde de dolari a fondurilor mutuale

Premieră: BlackRock devine primul manager global de...

Autor: Alex Ciutacu

11.06.2021, 12:42 250

Gigantul BlackRock a devenit primul manager global de active licenţiat pentru a porni pe cont propriu business de fonduri mutuale în China, în contextul în care guvernul de la Beijing a început să deschidă industria de 3.500 de miliarde de dolari a fondurilor mutuale şi pentru jucători străini, potrivit Reuters.

BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, a anunţat vineri că a primit aprobarea autorităţii de supraveghere din China pentru a începe operaţiunile cu noua divizie.

Până la 1 aprilie 2020, China nu permitea capitalului străin să deţină 100% dintr-un business din sectorul fondurilor mutuale şi al valorilor mobiliare. Restricţia a fost ridicată în cadrul unui acord Beijing-Washington.

Mai mulţi manageri globali de active au aplicat pentru permisiunea de a înfiinţa business proprii de fonduri mutuale în China. Printre aceştia se numără Neuberger Berman, Schroders şi Fidelity International.

Pe de altă parte, alţi jucători sunt reticenţi în a intra într-o piaţă care are deja aproape 150 de jucători. În martie, americanii de la Vanguard Group au renunţat la planul de a obţine o astfel de licenţă, susţinând că piaţa este „aglomerată”.

Cu toate acestea, piaţa fondurilor mutuale din China ar putea ajunge până la 8.750 miliarde de dolari în următorul deceniu, aşa cum arată previiunile firmei de consultanţă Z-Ben Advisors din Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO