Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri va fi modificat cel mai devreme in februarie. Cum comentati?

Pragul la SIF-uri va fi modificat cel mai devreme in februarie
17.12.2009, 00:00 19

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de detinere lasocietatile de investitii financiare (SIF-uri) ar putea intra indezbaterea plenului Camerei Deputatilor anul viitor, in februarie,pana atunci insa parlamentarii se contreaza pe amendamente.

Dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului dedetinere la SIF-uri au alimentat speculatiile cu titlurile acestorsocietati, care si-au dublat pretul anul acesta. Astfel, dacaindicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a incheiat anul 2008 cu odepreciere de 84,5%, anul acesta, aprecierea BET-FI urca pana la92,5%, avans in mare parte sustinut de asteptarile investitorilorprivind ridicarea pragului.

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de la 1% la 5%,adoptat de Senat in noiembrie, a primit recent avizul Comisieijuridice, de disciplina si imunitati din cadrul CamereiDeputatilor, in timp ce Comisia pentru politica economica a decisamanarea discutiilor. Saptamana viitoare, proiectul va intra peordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci.

"Proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru bugetsaptamana viitoare. Comisia va aduce un amendament proiectului princare sa clarificam votul concertat. Vom negocia cu colegii o formaprin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa fie implicatain decizia de constatare a votului concertat", a spus deputatulAdrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci.El se numara printre initiatorii proiectului, care prevedea lainceput eliminarea completa a pragului de detinere.

Constatarea votului concertat este in prezent responsabilitateaconducerilor SIF, ceea ce a generat de-a lungul timpului mai multcontroverse.

In cadrul Adunarilor Generale a Actionarilor, daca conducereaSIF constata ca doi sau mai multi investitori actioneaza in bazaunei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - deexemplu, obtinerea unei pozitii de control, adica actioneazaconcertat - drepturile de vot ale acestora sunt suspendate.

Senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului legislativ, seteme insa ca in spatele acestui amendament s-ar putea ascundelimitarea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care anumiticonducatori ai SIF-urilor s-au declarat in trecut pentru mentinereapragului de vot la 1%, chiar in conditiile majorarii pragului dedetinere la 5%.

"Daca acest amendament va aduce doar o marire a atributiilorCNVM, il voi sustine. Insa daca se incearca limitarea dreptului devot la 1%, chiar daca pragul de detinere va fi de 5%, nu sunt deacord. Mai mult, nu voi sustine niciun amendament care schimba inesenta proiectul de lege", a spus senatorul Ovidiu Marian.

"Cel mai probabil proiectul va intra in dezbaterea plenului infebruarie, si daca se aproba, in martie vom avea promulgata legeapragului la SIF-uri", a estimat Marian.

Cele cinci SIF gestionau la finele lunii noiembrie active invaloare de 7,4 mld. lei (1,74 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO