Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri intră în vacanţă. Dezbaterile se vor relua în toamnă

Pragul la SIF-uri intră în vacanţă. Dezbaterile se vor relua în toamnă
14.06.2010, 23:41 27

La începutul acestui an, proiectul de majorare a pragului dedeţinere de la 1% la 5% la SIF-uri a intrat pentru a fi dezbătut înComisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor, însă nici pânăîn prezent deputaţii nu au elaborat un raport pe margineainiţiativei legislative.

În acest interval de timp, membrii Comisiei au susţinut că aupurtat discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capitalprivind modificările legislative, au aşteptat derularea AdunărilorGenerale la SIF-uri de la finele lunii aprilie, iar în momentul defaţă aşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului. Anultrecut, Guvernul a respins eliminarea pragului la SIF-uri,proiectul de atunci nu făcea însă referire la majorarea până la 5%,ci la eliminarea pragului.

"Sperăm ca până la finele sesiunii parlamentare Comisia de bugetsă întocmească un raport pe marginea proiectului. Nu mai este însătimp pentru ca proiectul să intre în dezbaterea plenului CamereiDeputaţilor până pe 1 iulie, astfel că discuţiile se vor relua înseptembrie. În momentul de faţă aşteptăm un nou punct de vedere dinpartea Guvernului. Nu este normal să emită Comisia de buget unraport favorabil, în condiţiile în care Guvernul a respinsproiectul anul trecut", a spus Adrian Niţu, secretar al Comisieipentru buget, finanţe şi bănci.

Deputatul a motivat intervalul lung de timp în care proiectul astat blocat la Comisia de buget prin faptul că Comisia a avut altepriorităţi, precum modificarea Codului fiscal sau a Ordonanţei81/2007.

"Proiectul de lege a stat prea mult la dospit în Comisia debuget. Voi discuta cu preşedintele Comisiei pentru a-mi explica dece s-au blocat discuţiile", a spus senatorul Ovidiu Marian, unuldintre iniţiatorii proiectului de lege.

Anul trecut, senatorul Ovidiu Marian estima că aprobareaproiectului nu ar trebui să dureze mai mult de câteva luni.

Când a fost iniţiat în urmă cu un an, proiectul de lege propuneaeliminarea pragului de deţinere, pentru ca în toamna anului trecutComisia juridică a Senatului să îl modifice prin introducerea unuiamendament: ridicarea pragului de la 1% la 5%.

Deşi a suferit modificări faţă de formula iniţială, proiectul delege a entuziasmat peste măsură investitorii anul trecut, fiecareaviz sau raport favorabil primit regăsindu-se în piaţă printr-ocreştere accelerată a cotaţiilor celor cinci SIF-uri. Fluctuaţiilezilnice înregistrate de SIF-uri anul trecut au urcat şi până la 5%.Anul acesta însă, din cauza amânărilor, dar şi a revenirii crizeifinanciare, acţiunile SIF-urilor au pierdut din atractivitate,înregistrând performanţe mai slabe decât restul pieţei. În 2010,indicele BET-FI s-a depreciat cu 19%, în condiţiile în care BET,principalul indice al Bursei, a crescut cu 1%, iar indicele BET-C,al tuturor acţiunilor, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu4%.

Majorarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% le-ar putea permiteinvestitorilor mari să acumuleze pachete mai mari de acţiuni SIF şisă câştige locuri în consiliile de administraţie pentru a seimplica mai activ în administrarea activelor acestora. Până acum,limita de deţinere de 1% le-a permis şefilor SIF, mulţi dintre eiaflaţi la conducere încă de la înfiinţarea societăţilor, să leadministreze aproape fără niciun control din partea acţionarilor.De altfel, preşedinţii SIF au fost cei care s-au opus cel mai multeliminării sau majorării pragului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO