Burse - Fonduri mutuale

Pragul de 5%, un compromis pe care investitorii sunt dispusi sa-l faca

Pragul de 5%, un compromis pe care investitorii sunt dispusi sa-l faca
22.09.2009, 17:43 44

SIF-urile au avansat ieri cu peste 5,6% fata de referinta, dupace Comisia juridica din cadrul Senatului a avizat ridicareapragului de detinere de la 1% la 5%. Avansul puternic a venit pefinalul sedintei, valoarea tranzactiilor pe societatile financiareadepasind 22 mil. lei (5,2 mil. euro).

Brokeriisunt de parere ca decizia de majorare a pragului de detinere la 5%reprezinta un compromis atat pentru conducerile actuale aleSIF-urilor, cat si pentru investitori, majorarea pragului fiind deasemenea privita ca o garantie pentru reusita initiativeilegislative.

"Majorarea pragului de detinere reprezinta cu siguranta un pasinainte, cu atat mai mult cu cat votul in plenul celor doua camereale Parlamentului se da preponderent pe propunerile facute decomisiile de procedura. Decizia de majorare a pragului, si nu deeliminare a lui cum se avea in vedere, cred ca reprezinta uncompromis pe care atat investitorii, cat si conducerile actuale aleSIF-urilor sunt dispuse sa-l faca. In plus un prag de detinere de5% face acest proiect de lege mult mai fezabil", a declarat GrigoreChis, directorul general al societatii de intermediere Broker dinCluj.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere afost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 6,5% fata dereferinta, care au inchis la pretul de 1,31 lei/actiune. In top auurmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 6,3% si SIF Transilvania(SIF3), de 5,5%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu3,2% si respectiv 1,3% fata de referinta, in timp ce la categoriainternational, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcatcu 1,4%.

"Reactia pietei la stirea de azi (ieri - n.a.), care a fostoarecum anticipata de investitori si inclusa in pret, este o dovadade maturizare a pietei. Pe termen mediu ma astept la ocrestere lina pe societatile financiare, insa volatilitea se vapastra ridicata, mai ales in aproprierea discutiilor din plenulcelor doua camere ale Parlamentului", a adaugat Chis.

Restul indicatorilor au inregistrat de asemenea aprecieri,indicele BET avansand cu 2,5% fata de referinta, o cresteresimilara, de 2,7%, fiind consemnata si in sectorul enegetic, peindicele BET-NG.

In sectorul energetic, companiile petroliere Rompetrol Rafinare(RRC) si Petrom (SNP) au avansat cu 4,4% si respectiv 3,5% fata dereferinta, in timp ce compania nationala de transport de gazenaturale Transgaz (TGN) a consemnat o apreciere de aproape 1%,urcand la pretul de 162 lei/actiune.

Titlurile Compa Sibiu (CMP) si Electroputere Craiova (EPT) auinregistrat cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de aproape15% fiecare.

"Trebuie urmarita reactia investitorilor straini, care cusiguranta vor interpreta aceasta decizie in mod favorabil. Esteposibil sa asistam in perioada urmatoare la o intrare la cumpararepe societatile financiare din partea investitorilor straini si nuexclud nici investitorii institutionali", a conchis Chis.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri auinregistrat cresteri de peste 5%, pe fondul discutiilor dinSenat.
  • Evolutia companiilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua sa inregistreze aprecieri considerabile.
  • Evolutia companiilor farma Antibiotice (ATB) si Biofarm (BIO),care revin pe cresteri dupa o serie de corectii de amploare.
  • Evolutia pietelor internationale, care inregistreaza incontinuare cresteri zilnice moderate, de pana la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO