Burse - Fonduri mutuale

Prăbuşirea Wirecard schimbă reglementările Pilonului II în România: a fost publicată în Monitorul Oficial schimbarea cerută de ASF cu privire la raportarea trimestrială a investiţiilor fondurilor de pensii private. Până acum raportarea era semestrială

Prăbuşirea Wirecard schimbă reglementările Pilonului...

Autor: Liviu Popescu

17.12.2020, 12:51 362

În Monitorul Oficial din 16 decembrie 2020 au fost publicate modificările pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a adus normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private astfel că de la data publicării administratorii de pensii private vor raporta trimestrial structura detaliată a investiţiilor, şi nu semestrial cum o făceau până acum.

Cu alte cuvinte, pe lângă structura investiţiilor la decembrie 2020, care oricum trebuia publicată date fiind vechile reglementări, participanţii, dar şi micii investitori, vor putea analiza şi investiţiile la martie 2020, aşadar, în ritm trimestrial.

“Trimestrial, până la finalul trimestrului următor, administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, structura portofoliului de investiţii, prevăzută în cadrul anexei 12 detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată în lei şi ponderea deţinută în activul total al fondului de pensii administrat privat la data încheierii trimestrului”, se arată în Monitorul Oficial. Norma intră în vigoare la data publicării.

Cel mai probabil această modificare a normei cerută de ASF are legătură şi cu prăbuşirea Wirecard în Germania în contextul în care această companie a fost şi în portofoliul NN Pensii.

Ziarul Financiar a fost prima publicaţie din România care a scris despre investiţia NN Pensii la Wirecard şi despre faptul că cei mai mari investitori ai bursei locale au ajuns în materie de transparenţă investiţională - respectiv periodicitatea rapoartelor - să fie în spatele SIF-urilor.

SIF-urile publică periodic structura investiţiilor şi de asemenea prezintă şi numărul de acţiuni deţinute dar şi ponderea pe care o au la fiecare companie în parte şi ponderea din activ, pe când fondurile Pilon II publică doar valoarea investiţiei şi pondera din activul fondului.

Săptămâna trecută ZF a întrebat în cadrul unei conferinţe organizată de ASF care au fost factorii care au stat la baza deciziei de schimbare a raportării fondurilor de pensii private Pilon II. La această întrebare au răspuns atât Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF şi responsabil cu sectorul pensiilor private, dar şi Nicu Marcu, preşedintele ASF.

“Ţinând cont de noul climat şi de variabilitatea pieţelor de capital în condiţiile pandemiei, ale crizei, care s-a manifestat cu amplititudine destul de ridicată în prima parte a anului, în primele două trimestre când pieţele de capital au scăzut destul de mult, cu 35-40%, după care au recuperat, deci o evoluţie în V, şi ţinând cont de toate aceste aspecte privind evoluţiile recente şi pentru a creşte transparenţa structurii investiţionale a fondurilor de pensii faţă de participant, la nivelul ASF am luat deciza de a trece la o raportare trimestrială astfel încât participanţii să ştie foarte bine cum au evoluat acţiunile din portofoliu şi care sunt emitenţii în care se investeşte”, spune Dan Armeanu, vicepreşedinte al sectorului de pensii private din cadrul ASF.

Nicu Marcu, preşedinte al ASF, a răspuns că un alt motiv care a stat la baza modificării raportării au fost discuţiile avute cu presa. “La un moment dat presa ne-a întrebat de ce nu facem raportări mai dese care să ajute contributorii la cele două piloane de pensii să vadă într-un timp mai scurt modalitatea de investire. Deci şi datorită discuţiilor cu presa”.

Viitorii pensionari ai României, adică 7,6 milioane de salariaţi care virează lunar 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au ajuns, mulţi dintre ei fără să ştie, cei mai mari investitori ai bursei de la Bucureşti cu deţineri semnificative la companii listate.

Astfel, la S1/2020 – cele mai recente date -  fondurile de pensii private obligatorii Pilon II aveau o deţinere de 21,6% din Banca Transilvania – cea mai mare instituţie de credit din România, 14% din BRD, 8,4% din OMV Petrom – cea mai mare companie listată, 27,5% din MedLife, liderul serviciilor medicale private. Viitorii pensionari sunt investitori prin fondurile Pilon II la 24 de companii listate la Bucureşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO