Burse - Fonduri mutuale

Prăbuşirea preţului ţiţeiului trimite bursele, deja gripate, în picaj. Nervozitatea este la cote înalte, iar acţiunile pot avea mişcări-fulger

Prăbuşirea preţului ţiţeiului trimite bursele, deja...

Autor: Liviu Popescu

10.03.2020, 19:20 1704

♦ Barilul de petrol Brent a înregistrat cel mai abrupt declin din 1991 încoace, adică de când Saddam Hussein acuza Kuweitul de supraproducţie de petrol şi de furturi de câmpuri petrolifere, ceea ce avea ulterior să ducă la izbucnirea Războiului din Golf ♦ „Pentru majoritatea traderilor este foarte periculos să fie în piaţă în prezent.“

Ca şi cum nu era suficient că bursele la nivel mondial sunt zguduite din temelii de gripa chinezească, începând de duminică noapte investitorii mai au un motiv de îngrijorare în plus:  cel mai abrupt declin al ţiţeiului din ultimii 30 de ani prevesteşte cele mai agitate şedinţe bursiere din ultimii ani.

„Pe termen scurt nervozitatea la cote foarte înalte poate duce la mişcări-fulger cu justificare poziţională, ceea ce înseamnă că pentru majoritatea traderilor este foarte periculos să fie în piaţă în prezent. Bursele caută să pună un preţ pe tot acest impact economic al virusului, şi misiunea este dificilă, de aceea variaţiile vor fi probabil ultraample, şi chiar bidirecţionale, pentru o vreme“, spune Claudiu Ca­zacu, analist al XTB Ro­mânia pentru ZF.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol la nivel mondial, a redus duminică preţul de vânzare al petrolului şi a început astfel un posibil război al preţurilor cu Rusia, ca o reacţie la eşecul Organizaţiei Tărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)  de a încheia un acord cu privire la reducerea producţiei de petrol.

Astfel barilul de petrol Brent, referinţa internaţională, s-a prăbuşit cu 31%, cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani, de la 45 de dolari pe baril cât era vineri la circa 30 de dolari, ceea ce a reprezentant un catalizator pentru flucutaţii negative majore pe burse, inclusiv cea de la Bucureşti.

„Scăderea petrolului a fost un şoc major“, spune Claudiu Cazacu. „Investitorii din bursele dezvoltate erau oricum speriaţi de virus, acum unii dintre ei au înregistrat pierderi pe petrol şi atunci au nevoie de lichiditate, alţii se uită la riscurile pentru sectorul listat de energie.“

Indicele principal BET a deschis şedinţa de tranzacţionare cu o prăbuşire de 9,5% pentru ca la jumătatea acesteia să înregistreze o scădere de 6,7%. Petrom, a cărei profitabilitate este strâns legată de dinamica barilului Brent, scădea luni după-amiază cu până la 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO