LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF - ECONOMIA VERDE. Provocările transportului verde. Cum vom putea transporta mărfurile şi oamenii cu emisii de carbon zero?
Burse - Fonduri mutuale

Pornind de la cazul Norofert, ZF a încercat să afle cine auditează cele mai recente companii de la Bursă: Ajunşi la capitalizări de zeci şi sute de milioane de lei, noii emitenţi lucrează cu firme de audit cu 3 angajaţi, chiar şi cu persoane fizice, cu afaceri de câteva sute de mii de lei

Motivul principal este reducerea costurilor, spun analiştii.

Ziarul Financiar a analizat cine auditează rezultatele finan­ciare ale celor mai recente companii care au listat acţiuni, unele şi obligaţiuni, la BVB, adică ale unor emitenţi care au ajuns să se tranzacţioneze de câteva ori peste nivelurile din prima şedintă şi la capitalizări de la circa 16 mil. lei la 260 mil. lei. Concluzia este că pe listă sunt în principal firme de audit cu afaceri de câteva sute de mii de lei, cu 1-4 an­gajati, cât şi persoane fizice autorizate.

Cel mai probabil, noile companii de la Bursă, care au venit pe segmentul AeRO – unde condiţiile de raportare şi frecvenţa raportărilor sunt mai relaxate faţă de cele de pe piaţa principală, respectiv cu ritm se­mestrial – aleg auditorii din raţiuni de costuri. „Companiile se uită la costuri. Preţurile pe care le cer companiile de audit din big four şi celelalte din tier two sunt foarte mari. Este atât de simplu. Preferă să lucreze cu firme mai mici unde în unele cazuri sunt oameni proveniţi din big four sau din alte firme mari, dar care cer nişte preţuri mult mai mici. Nu înseamnă însă neapărat că nu ar fi profesionişti“, explică analistul econo­mic Dragoş Cabat la solicitarea ZF. Denumirea de big four reprezintă cele mai importante patru companii de audit din lume, respectiv PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şi Deloitte Touche Tohmatsu.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.