Burse - Fonduri mutuale

Ponta îşi asumă că va vinde pachetul de 15% din Transgaz în aprilie

Ponta îşi asumă că va vinde pachetul de 15% din Transgaz în aprilie

Foto: Mediafax

Autor: Vlad Popescu, Andrei Chirileasa

29.01.2013, 00:05 538

Oferta publică pentru privatizarea a 15% din acţiunile Transgaz (TGN) va fi lansată până la mijlocul lunii aprilie, după ce în luna martie Guvernul va depune documentele necesare la CNVM şi va angaja management privat, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

"La Transgaz este foarte clar că oferta va avea loc în aprilie pentru că procesul este avansat", a declarat şi premierul Victor Ponta ieri la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI.

Transgaz, operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale, este controlată în proporţie de 73,5% de stat prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,98%, iar mai mulţi acţionari cumulează 11,5% din titlurile companiei.

Consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi firma cehă de brokeraj Wood& Co a fost desemnat încă de anul trecut pentru intermedierea ofertei, iar prospectul preliminar a fost finalizat şi aprobat de CNVM în mai 2012. Oferta a fost însă amânată de mai multe ori, astfel că prospectul trebuie actualizat cu ultimele informaţii financiare.

În plus, Guvernul a anunţat săptă­mâna trecută că va taxa companiile care au monopol în sectorul energetic, iar Transgaz este una dintre societăţile care vor fi afectate de această măsură, astfel că informaţia trebuie trecută în prospect. După anunţarea noii taxe, acţiunile Transgaz au scăzut cu 8% pe bursă în ultima săptămână.

Ieri, acţiunile Transgaz au închis la 211 lei (în scădere cu 1,86% faţă de vineri), capitalizarea companiei fiind de 2,53 miliarde de lei (576 milioane de euro), în timp ce pachetul care va fi scos la vânzare valorează circa 86 milioane de euro.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti din 2008, în urma unei oferte derulate la finele lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO