Burse - Fonduri mutuale

Polonia a batut Romania cu 39 la 0 la IPO-uri

Polonia a batut Romania cu 39 la 0 la IPO-uri

Click pentru imaginea marita

27.07.2007, 19:18 34

Pietele de capital ale principalelor tari din estul Europei atrag in ultimii ani tot mai multe companii care se listeaza pentru a atrage capital pentru dezvoltare de la investitori. Pe piata romaneasca ritmul listarilor este de una-doua companii noi pe an, iar lucrurile nu par sa se schimbe anul acesta dupa aderarea la Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an pe piata de capital de la Bucuresti nu s-a inregistrat nici macar o oferta publica initiala (IPO), in vreme ce pe piata poloneza de la inceputul anului s-au derulat 39 de oferte de actiuni, adica mai mult de una pe saptamana.
Bursa de la Varsovia este controlata de statul polonez, operatorul pietei de la Varsovia avand ambitii regionale, la fel ca si Bursa din Viena.
Piata de capital din Polonia este impulsionata in principal de fondurile de pensii autohtone. Acestea pot investi doar pe piata locala, ceea ce a determinat mai multe companii straine sa se listeze aici pentru ca existau bani pentru investitii pe Bursa.
Bursa de la Varsovia a ocupat locul al doilea in Europa la numarul de IPO-uri in trimestru al doilea cu 20 de astfel de oferte, depasind piete ca Deutsche Boerse, Borsa Italiana sau operatorul bursier scandinav OMX. Piata de la Varsovia a fost depasita doar de Bursa de la Londra. Dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast s-a listat anul acesta in urma unei oferte de 10,7 miliarde de zloti (circa 2,9 miliarde de euro) - cea mai mare oferta din istoria Bursei de la Varsovia.
Cu un PIB reprezentand aproape un sfert din cel al Romaniei, Bulgaria a avut in primele sase luni ale anului nu mai putin de 18 oferte publice pentru listare. Alte doua oferte au loc luna aceasta. Cele mai importante listari din Bulgaria anul acesta au fost doua banci: First Investment Bank, Corporate Trade Bank, la care s-au adaugat mai mulfe fonduri de investitii imobiliare.
"Daca Bursa de la Bucuresti nu isi intensifica eforturile de listare a altor companii o sa ne depaseasca vecinii mai mici si mai tineri, cum ar fi Serbia sau Bulgaria. Piata de capital din Croatia a ajuns sa aiba deja aceeasi capitalizare si valoare a tranzactiilor cu cea de la Bucuresti, iar piata din Slovenia nu e departe", spune Valentin Ionescu, resposabilul de operatiunile pe piata locala a bancii cehe de investitii Wood &Co.
Bursa de Valori de la Bucuresti a demarat in urma cu cateva saptamani o serie de conferinte in tara pentru a prezenta companiilor avantajele listarii, iar reprezentantii pietei au spus ca reactiile primite au fost incurajatoare.
Croatia a avut de la inceputul acestui an o singura listare, ceea ce este oricum mai bine decat niciuna pe piata de la Bucuresti. In Ungaria doua companii au venit pe Bursa anul acesta, dintre care una - compania de investitii imobiliare Orco Property Group - s-a listat si pe bursele din Cehia si Polonia.
In Cehia ultima oferta publica initiala a avut loc in decembrie anul trecut, insa mai multe companii s-au listat pentru ca actionarii au decis sa vanda pe Bursa actiunile pe care le detineau in cadrul unor oferte publice secundare (SPO), rezultatul fiind acelasi: listarea companiei pe piata de capital.
"Dintre companiile cu care am discutat posibilitatea listarii pe piata de capital, cele mai frecvente motive pentru care acestea nu se mai listeaza pana la urma sunt negocierile cu un alt investitor, fie compania nu e pregatita din punctul de vedere al rezultatelor financiare sau al statului. Altii spun ca Bursa de la Bucuresti nu e destul de reprezentativa si ca nu au fost suficiente exemple de listari, ceea ce pana la urma e un cerc vicios", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Ultima listare pe Bursa de la Bucuresti a avut loc in primavara acestui an in urma unei oferte publice de la finalul anului trecut. Oferta publica suprasubscrisa de peste 15 ori a provocat un scandal pe piata de capital, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a ajuns la concuzia ca unii dintre brokeri au subscris pentru clienti mai multe actiuni decat acestia puteau cumpara cu banii de care dispuneau.
Pentru finalul acestui an au fost anuntate ca posibile listari compania de transport al gazelor naturale Transgaz, producatorul de componente pentru constructii Teraplast Cluj, producatorul de contoare de apa Contor Grup Arad, alaturi de doua companii controlate de SIF Transilvania: Hotelul Aro Palace din Brasov si compania de leasing Transilvania Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO