Burse - Fonduri mutuale

Polonezii tranzacţionează în doar o zi cât lichiditatea pe o lună de la Bucureşti: 184 milioane euro. „Pentru a schimba direcţia de dezvoltare a Bursei de la Bucureşti, trebuie să se meargă şi pe plasarea companiilor de stat pe bursă.“

Bursa de la VarÅŸovia

Autor: Tibi Oprea

16.07.2019, 07:35 833

Investitorii de la Bursa de la Varşovia tran­zacţionează în medie acţiuni de 183,8 milioane de euro pe zi, adică de 20 de ori mai mult decât rulajul mediu zilnic pe acţiuni tranzacţionat la Bursa de la Bucureşti, arată un raport al BVB pentru investitori care adună date din regiune oferite de Federaţia Europeană a Burselor de Valori (FESE).

Statisticile se referă la tranzacţionarea pe piaţa principală pe acţiuni şi nu adună rulajele de pe AeRO în cazul BVB şi NewConnect în cazul Bursei de la Varşovia.

Bursa de la Varşovia a fost relansată după comunism în 1991, când a primit ajutor de la francezi pentru restabilirea operatorului bursier, iar Bursa de la Bucureşti în 1995. Companiile listate la Varşovia au o capitalizare de piaţă de 139,4 miliarde de dolari, de şapte ori mai mare faţă de cele de la Bucureşti, care au 20,1 miliarde de dolari valoare de piaţă.

„Diferenţele de dezvoltare dintre burse pot fi fatale. Bursa care a ajuns mai mare va continua să atragă mai mulţi investitori. Cei care vor să se listeze vor alege astfel piaţa mai mare şi mai profundă. Polonia încearcă să devină o piaţă importantă, cel puţin pentru Răsă­ritul Europei şi se luptă în acest sens cu Viena, cu Grecia“, spune economistul Aurelian Dochia.

Analiştii consideră că motivul principal pentru care Bursa de la Varşovia a evoluat mult mai bine decât cea de la Bucureşti este faptul că statul polonez a ales multe societăţi pe care le-a privatizat prin listare. La Bucureşti, cea mai recentă listare de stat a fost cea a Electrica, în 2014, care şi până astăzi deţine recordul de cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO), de circa 1,95 mld. lei. De atunci, statul a fost prezent la bursă doar prin solicitări de dividende de la companiile din subordine.

„Diferenţele dintre Bursa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti reprezintă o durere şi o discuţie mare care există de foarte mulţi ani. În timp ce Polonia a avut o politică prin care o mare parte din companiile de stat au ajuns la bursă, în România au fost listate doar câteva, destul de târziu şi cu limitări referitoare la numărul de acţiuni care au fost puse la tranzacţionare. Dacă şi în România ar fi fost un volum mai mare de acţiuni, situaţia ar fi fost mai bună“, spune Aurelian Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO