Burse - Fonduri mutuale

Polonezii au lichidat o treime din acţiunile Bittnet, cu profit de 21%

Cristian Logofătu, unul dintre fondatorii Bittnet. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Cristian Logofătu, unul dintre fondatorii Bittnet. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Autor: Radu Bostan

24.04.2015, 00:04 813

Fondul polonez de investiţii Carpathia Capital a vândut pe bursă o treime din deţinerea la Bittnet Systems (simbol bursier BNET), obţinând un profit de 21% în prima săptămână după listarea furnizorului de servicii de training IT pe piaţa alternativă a bursei de la Bucureşti.

Acţiunile Bittnet se tranzacţionează acum la preţul de 1,8 lei/titlu, cu 2,8% mai mare decât în ziua listării.

Carpathia Capital, care este la rândul său listat pe AeRO, sub simbolul CRPC, a lichidat până în prezent 150.000 de acţiuni ale Bittnet la un preţ mediu de 1,764 lei/titlu, arată calculele ZF pe baza tranzacţiilor raportate către bursă. Pachetul vândut reprezintă o treime din participaţia de 10% pe care Carpathia a dobândit-o înaintea listării Bittnet, printr-o tranzacţie în valoare de 150.000 de euro. Tranzacţia evalua acţiunile companiei de IT la un preţ de 1,46 lei bucata, astfel că fondul a reuşit să marcheze un profit pe unitate de peste 20% într-o singură săptămână.

Carpathia mai deţine acum în jur de 6,6% din capitalul Bittnet şi va continua să vândă acţiuni BNET în piaţă până va scădea la o cotă de maximum 2,5%, potrivit angajamentului din memorandumul de listare, care are ca scop creşterea ponderii acţiunilor disponibile la tranzacţionare (free-float).

Fondul de investiţii este deţinut de INC, o firmă poloneză de consultanţă care a pregătit listarea Bittnet, dar care este şi unul dintre acţionarii minoritari ai firmei de training IT. INC a cumpărat 2,5% din acţiunile Bittnet Systems înainte ca aceasta să ajun­gă pe bursă, iar după listare a vândut 0,27%, potrivit tranzac­ţi­ilor raportate. La finalul programului de vânzări al Carpathia, Bittnet ar urma să aibă un free-float de 10%. Cele două companii poloneze sunt singurii dintre acţionarii iniţiali al Bittnet care au dreptul de a-şi vinde acţiunile. Ceilalţi acţionari, care deţin cumu­lat 87,5% din acţiuni, nu îşi vor putea lichida participaţiile în primele 12 luni de la listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO