Burse - Fonduri mutuale

PNRR Bursa de Valori: 35 de milioane de euro buget pentru susţinerea listării IMM-urilor şi înteprinderilor mari la Bucureşti

PNRR Bursa de Valori: 35 de milioane de euro buget pentru...

Autor: Liviu Popescu

02.06.2021, 16:59 451

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care conţine 1.200 de pagini şi care a fost publicat oficial miercuri, deşi ieri a fost trimis la Comisia Europeană, autorităţile propun un buget de 35 de milioane de euro pentru IMM-urile şi înteprinderile mari pentru susţinerea listării la bursa de la Bucureşti.

Astfel, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are ca terme de finalizare T2/2022 pentru selecţia unui administrator de schemă şi aprobarea schema de minimis şi lansare apel, T2/2025 – contractare aproximativ 280 de proiecte, T2/2026 – listare aproximativ 280 de înteprinderi.

„Costul estimat este de 200.000 EUR/pe companie pentru listări pe piaţa principală reglementată şi 25.000 EUR/companie pentru piaţa alternativă. Mecanism de implementare:  MIPE împreună cu un administrator de schemă care va fi selectat ulterior vor elabora schema de ajutor de minimis, va lansa un apel de proiecte pentru intreprinderile beneficiare”.

Descrierea măsurii aşa cum este publicată în PNRR:

  • Procesul de accesare a finanţării prin piaţa de capital este un proces complex care pune accent într-o bună măsură pe creşterea calităţii guvernanţei companiilor, îmbunătăţirea transparenţei şi pe capacitatea companiilor de a pregăti strategii sustenabile şi pe termen lung, aliniate cu cerinţele comunităţii de investitori.
  • Tipurile de costuri care vor fi avute în vedere sunt:  • Costuri directe, asimilitate efectiv procesului tehnic de atragere de capital. În această categorie putem încadra costurile legale şi de audit, costurile intermediarilor şi ale instituţiilor pieţei, precum si costurile legate de promovarea şi marketarea ofertelor de strângere de capital. •Costuri indirecte, care includ pregătirea şi adaptarea funcţiilor si proceselor interne specifice companiilor pentru a deveni competitive şi aliniate cerinţelor investitorilor din pieţele publice de capital. În aceasta categorie încadrăm în special costuri legate de educaţia profesională a angajaţilor societăţilor, pe teme precis definite precum: guvernanţă corporativă; implementarea standardelor de raportare ESG; relaţii cu investitorii.
  • Aceste resurse educaţionale vor fi furnizate de instituţii specializate, iar companile pot avea acces la acestea atât în perioada premergătoare obţinerii statutului de companie publică cât şi ulterior listării efective.
  • Schema de finanţare va fi disponibila pentru companiile cu capital majoritar privat, cu sediul social în România. Nu există limitări legate de dimensiunea sau sectorul de activitate al companiilor.
  • Ţinând cont de structura actuală a agenţilor economici activi în România, precum şi de cele mai dinamice segmente ale economiei, considerăm că companiile din categoria IMM, precum şi cele active în sectoare cu nivel ridicat de creştere şi cu necesar substanţial de finanţare, precum IT, energie vor fi principalele beneficiare ale acestui program, putând fi incluse în acest sens criterii de ierarhizare în cadrul grilei de evaluare.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO