Burse - Fonduri mutuale

Pieţele internaţionale încep să îşi revină. BT: Indicii bursieri S&P, NADASQ şi MSCI au urcat la maxime istorice

Pieţele internaţionale încep să îşi revină. BT:...

Autor: Dorin Oancea

01.09.2020, 12:03 134

Climatul pozitiv din pieţele financiare internaţionale s-a consolidat în luna august, indicii bursieri MSCI Global, S&P 500 şi NASDAQ înregistrând niveluri record, arată Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Această evoluţie a fost susţinută de o serie de factori, inclusiv semnalele din sfera crizei sanitare (atenuarea ritmului zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial şi perspective de lansare de vaccinuri până la final de an), intrarea economiei mondiale în ciclul post-pandemie, intensificarea procesului de digitalizare (cu impact pentru companiile din sectorul IT&C), raportările financiare şi mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare (programe monetare neconvenţionale şi fiscal-bugetare şi de venituri de aproximativ 20 trilioane dolari), spune analistul.

Indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 din SUA a scăzut pentru a doua lună la rând în august, spre nivelul minim din februarie. Acest indicator se menţine la un nivel ridicat, expresie a incertitudinilor cu privire la evoluţia crizei sanitare, cu impact pentru activităţile din economia reală.

Din perspectiva macroeconomică, în SUA indicatorii comunicaţi în luna august au consemnat evoluţii predominant favorabile, care exprimă intrarea în ciclul post-pandemie, după ajustarea severă din prima jumătate a anului curent (cu 4.4% an/an), determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent. În acest context se menţionează creşterea comenzilor de bunuri de capital, dinamica indicatorilor ISM şi evoluţiile din piaţa imobiliară, susţinute şi de perspectiva persistenţei costurilor reale de finanţare la niveluri reduse pe termen mediu. De altfel, Rezerva Federală a lansat noua strategie de politică monetară la final de august, semnalând acordarea de prioritate climatului din piaţa forţei de muncă şi perspectiva acceptării (temporare) unei inflaţii superioare pragului de 2% an/an.

De asemenea, indicatorii macroeconomici s-au ameliorat şi în Zona Euro luna trecută, exprimând depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi poziţionarea la începutul ciclului post-pandemie. Astfel, economia regiunii a crescut pentru a doua lună consecutiv în august, conform indicatorilor PMI. Totodată, încrederea investitorilor a continuat să se amelioreze în august, spre cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2015.

Nu în ultimul rând, în China (a doua economie a lumii) procesul de relansare post-pandemie a continuat în august, aspect semnalat de evoluţia indicatorilor PMI.

Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă pe scadenţa 10 ani (barometru pentru costul de finanţare în economie) au crescut în luna august, pe fondul semnalelor de accelerare a dinamicii anuale a PIB-ului nominal pe termen mediu. Astfel, în SUA acest indicator a urcat cu 32.5% între final de iulie şi sfârşit de august la 0.706% (declin cu 63.2% de la începutul anului). În august indicatorul a înregistrat un nivel mediu de 0.647%, în creştere cu 5.2% raportat la iulie. De asemenea, în Germania acest indicator a urcat cu 13 puncte bază între final de iulie şi sfârşit de august, la -0.398% (diminuare cu 21 puncte bază în 2020).

Pe piaţa de acţiuni indicele MSCI Global a crescut cu 6% la 584.9 puncte în august (plus 3.5% în 2020). Se evidenţiază majorarea indicelui MSCI pentru pieţele dezvoltate cu 6.5% la 2,455.5 puncte (avans cu 4.1% de la începutul anului).

Indicele MSCI pentru pieţele emergente a urcat cu doar 2.1% la 1.101.5 puncte luna trecută (declin cu 1.2% în 2020).

În SUA indicele Dow Jones a crescut cu 7.6% la 28,430.1 puncte în august (declin cu 0.4% de la începutul anului), dar indicele S&P 500 a urcat cu 7% la 3,500.3 puncte (avans cu 8.3% în 2020).

Indicele pan-european EuroStoxx 600 a urcat cu 2.9% la 366.5 puncte luna trecută (declin cu 11.9% de la începutul anului).

Indicele regional MSCI Asia Pacific a consemnat un avans lunar de 4.9% la 172.8 puncte în august (plus 1.2% în 2020).

În România indicele BET a crescut cu 7.4% la 8,997.3 puncte în august (declin cu 9.8% de la începutul anului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO