Burse - Fonduri mutuale

Pieţele europene reacţionează la temerile privind tensiunile de la graniţa ucraineano-rusă şi următoarea şedinţă Fed: Indicele pan-european Stoxx, minus 1,8%. Declinuri pe toate bursele europene majore

Pieţele europene reacţionează la temerile privind...

Autor: Eduard Ivanovici

24.01.2022, 12:33 597

Acţiunile europene au deschis în scădere luni, 24 ianuarie, investitorii pregătindu-se pentru şedinţa Rezervei Federale de săptămâna aceasta şi escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Stoxx 600, indice care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii ca Austria, Belgia, Regatul Unit, Germania şi Norvegia, scădea cu 1,8% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, declinul fiind condus de acţiunile din industriile de turism şi agrement. Aproape toate sectoarele incluse în indice au intrat în teritorii negative, conform CNBC.

La ora redactării ştirii, indicele FTSE al bursei londoneze scădea cu 1%, în timp ce DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris erau pe minus cu 1,5%, respectiv 1,6%. FTSE MIB, indicele bursei din Milano, suferea un declin de 1,9%, iar IBEX 35 din Madrid se deprecia cu 1,5%.

Bursa de Valori Bucureşti este închisă pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Investitorii continuă să reacţioneze la evoluţia potenţialului conflict militar dintre Rusia şi Ucraina, aşteptând între timp şedinţa de politică monetară a băncii centrale americane (Fed) de săptămâna aceasta.

În SUA, Comitetul Federal al Pieţei Libere se va întruni marţi şi miercuri pentru a decide următorii paşi privind majorarea ratelor dobânzilor. Ritmul alarmant al inflaţiei constituie o problemă majoră pentru banca centrală americană, iar investitorii vor urmări cu mare atenţie decizia Fed. Preşedintele instituţiei, Jerome Powell, va informa în acest sens presa în după-amiaza zilei de miercuri, 26 ianuarie (miercuri seara, în cazul României).

Totodată, pieţele pot oferi noi runde de scăderi, fiind afectate de temerile declanşate de declaraţiile Federaţiei Ruse, care a mobilizat deja aproape 130.000 de miliari la graniţa cu Ucraina. Ieri, Statele Unite au ordonat ca familiile angajaţilor SUA la ambasada din Kiev să părăsească imediat ţara.

Sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Kremlinul că ar avea intenţia de a instala în Ucraina un lider pro-rus. Rusia a respins acuzaţiile conform ar vrea să atace Ucraina, cerând anterior retragerea trupelor NATO din România şi Bulgaria şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Vineri, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au pierdut 1,2 miliarde de euro, într-o zi în care indicele BET a scăzut cu 2,3% şi a ajuns la 6,2% sub maximul istoric din 14 ianuarie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO