Burse - Fonduri mutuale

Pieţele de capital rămân îngheţate după decizia lui Trump de a impune un tarif pe importul de oţel

Pieţele de capital rămân îngheţate după decizia lui...

Autor: Ştefan Stan

09.03.2018, 11:45 306

Bursa de la Bucureşti pare nemişcată după decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune un tarif de import pentru oţel, indicele BET având o creştere de 0,06%, în timp ce BET-FI a scăzut cu 0,53%. Companiile din Energie au urcat cu 0,12%.

Majoritatea acţiunilor aflate la tranzacţionare în indicele BET sunt pe zero, singurele variaţii fiind înregistrate la Conpet, care a urcat cu 0,53%, Transgaz cu 0,74%, în timp ce MedLife a înregistrat o scădere de 0,88%, iar Electrica de 0,16%.  

Bursele europene au rămas stabile la debutul şedinţei de tranzacţionare, aşteptând reacţia liderilor europeni după ce Donlad Trump a semnat decretul de impunere unui tarif de import în SUA pentru oteţul şi aluminiul străin. 

Indicele european Stoxx 600 a urcat cu 0,07%, în timp ce bursa din Londra a urcat cu 0,02%, iar bursa din Franţa cu 0,01%. În Frankfurt, indicele DAX a scăzut cu 0,21%. 

Donald Trump a semnat documentele prin care impune taxe vamale noi pentru importurile de oţel şi cărbune. Donald Trump a fost însoţit în conferinţa de presa de oameni din industrie îmbrăcaţi în salopete care au aplaudat şi i-au susţinut, în scurte alocuţiuni, poziţia.

Din declaraţiile preşedintelui reiese că importurile de oţel vor avea o taxă vamală de 25%, iar cele de aluminiu de 10%. În ciuda declaraţiilor oficiale, nu China va fi lovită de această decizie, ci Europa, Canada şi America de Sud. Noile tarife vor intra în vigoare în 15 zile, singurele ţări scutite fiind Canada şi Mexic.  UE s-a declarat pregătită să riposteze, înainte de decizia preşedintelui american. Trump a semnat în această seară începutul unui război comercial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO