Burse - Fonduri mutuale

Pierdere record de 5,9 mil. euro la Banca Carpatica in T4 din cauza provizioanelor

Pierdere record de 5,9 mil. euro la Banca Carpatica in T4 din cauza provizioanelor

Ilie Carabulea, care controleaza direct 36,45% din capitalul bancii si inca 4,5% prin intermediul a trei firme, va trebui sa contribuie cu circa 10 mil. euro la majorarea de capital.

14.02.2010, 23:12 64

"Anul 2009 a fost un an dificil si complicat, insa in mare partece a fost mai greu a trecut. Pierderile inregistrate anul trecut aufost cauzate de provizioanele pe care le-am constituit in ultimultrimestru al anului. Profitul operational al bancii a fost unul bunin 2009, respectiv de peste 19 mil. lei, in conditiile unui cost alriscului de credit de peste 37 mil. lei", a declarat Nicolae Surdu,directorul general al bancii. El a fost numit la conducerea banciiin octombrie 2009, inlocuindu-l pe Nicolae Hoanta si avand misiuneade a reorganiza institutia de credit.

Carpatica, controlata in proportie de peste 36% de omul deafaceri sibian Ilie Carabulea, a raportat in 2009 pierderi nete de19,36 milioane de lei (4,5 milioane de euro), mult sub profitul deaproape 802.000 lei raportat in anul precedent, potrivitrezultatelor preliminare. Mare parte din pierderile inregistrate in2009 au fost cauzate de rezultatele raportate in ultimul trimestrual anului, avand in vedere ca primele noua luni au fost incheiatecu un castig de 5,8 milioane de lei.

Anul trecut, veniturile au inregistrat o crestere de 5%, pana lade 603,48 milioane lei. Activele Carpatica au crescut fata de 2008cu 55,89%, atingand 3,56 miliarde lei la finele anului trecut.Indicatorul de solvabilitate a bancii a fost de 12,67% la fineleanului trecut, iar raportul credite/depozite a fost de 0,6.

Numarul de clienti a crescut cu 9%, pana la aproximativ 440.000de clienti.

"Cred ca investitorii de pe Bursa au anticipat rezultatele maiputin bune ale bancii pentru ca pretul actiunilor a scazut. Petermen scurt, piata ar putea penaliza aceste rezultate, insa petermen mediu si lung cred ca banca isi va reveni si va inregistrarezultate favorabile", a fost de parere Lucian Isac, directorulgeneral al societatii de brokeraj Estinvest.

De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile BCC s-auieftinit cu 5%, in conditiile in care actiunile celorlalte douabanci listate, respectiv ale BRD au crescut cu 11,36%, iar cele aleBancii Transilvania (TLV) au pierdut aproape 6%.

Isac argumenteaza ca "decizia conducerii Carpatica de aconstitui provizioane este normala in contextul actual. In plus, seurmareste curatarea unui bilant de credite mai putin performante pecare noua conducere nu vrea sa si-l asume".

Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest,afirma ca "riscul de nerambursare a creditelor nu a atins inca celmai inalt nivel, ci il va atinge pe parcursul acestui an. Intrarearezultatelor Carpatica pe un teritoriu negativ nu este o problema,pentru ca conducerea bancii ia masuri si strange resurse pentru atrece cu bine peste aceasta perioada dificila pentru intregsistemul bancar".

Pe 13 martie, actionarii Carpatica au fost convocati in cadrulAdunarii Generale pentru a aproba majorarea capitalului de 103,4mil. lei (25 mil. euro) prin aport de numerar pana la 331,5 mil.lei (80,4 mil. euro). Daca va fi aprobata, aceasta va fi cea maimare majorare de capital din istoria bancii, avand in vedere camajorarile de capital prin aport de numerar realizate pana inprezent nu depasesc cumulat 80 mil. lei. Principalul actionar, omulde afaceri Ilie Carabulea, care controleaza direct 36,45% dincapitalul bancii si inca 4,5% prin intermediul a trei firme, vatrebui sa contribuie cu circa 10 milioane de euro la majorare."Majorarea de capital va fi benefica si va sprijini mersul inainteal banci", a continuat directorul general al Carpatica.

Chiar daca este cea mai mare majorare de capital din istoriabancii, analistii sunt de parere ca "actionarii care sunt inca dela infiintare alaturi de banca vor veni in sprijinul bancii si vorsubscrie in cadrul majorarii de capital".

Actiunile Carpatica au incheiat ultima sedinta de tranzactionarea saptamanii trecute in scadere cu 0,52%, pana la un pret de 0,095lei/titlu, raportand o capitalizare bursiera de 216,67 milioane delei (52,5 milioane de euro). Principalul indice bursier, BET, aincheiat sedinta de vineri in apreciere cu 0,24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO