Burse - Fonduri mutuale

Piata bursiera, destul de tulbure

07.03.2005, 00:00 13



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au continuat sa faca si vineri obiectul unor tranzactii importante, pe fondul aceleiasi presiuni la vanzare care s-a resimtit in ultima perioada.



Cu actiunile Petromidia s-au realizat tranzactii in valoare totala de 173,4 mld. lei (4,7 mil. euro), in aceasta suma fiind inclusa si o tranzactie speciala prin care s-au transferat 0,29% din titlurile companiei. Aceasta tranzactie s-a perfectat la pretul de 1.120 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 57,9 mld. lei (1,5 mil. euro). In piata, cursul a scazut pana la un minim de 1.100 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 1.120 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de ultimul pret din sedinta precedenta. O data ce investitorul care a vandut pachete importante in ultima perioada va termina de descarcat, piata se asteapta la cresteri importante din partea actiunilor Rompetrol Rafinare. "Cu siguranta vor inregistra cresteri importante dupa ce investitorul respectiv va termina de vandut, ceea ce probabil se va intampla de saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.red.)", a comentat Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities.



Actiunile SIF au inregistrat o noua zi de scadere, in ultima sedinta a saptamanii trecute doar Oltenia reusind sa nu incheie in pierdere. Au vandut investitorii din actiunile de la SIF-uri pentru a face rost de lichiditati in vederea intrarii pe Rompetrol Rafinare, tinand cont ca emitentii de la categoria I au fost suspendati? "Este posibil ca unii investitori sa fi iesit de pe SIF-uri pentru a intra pe Rompetrol Rafinare. Dar, ca intotdeauna, a fost practic un cumul de factori. Este posibil ca investitorii sa fi avut nevoie de lichiditati si din alte motive. In conditiile in care Categoria I a fost suspendata de la tranzactionare, este posibil ca investitorii sa fi vandut din actiunile detinute la SIF-uri pentru a face rost de bani. Este posibil sa fi fost si o neintelegere intre data de referinta si cea de inregistrare, unii investitori putand sa confunde data de referinta care da dreptul la vot in AGA cu cea de inregistrare, care da dreptul la dividende", a precizat Ionescu. Actiunile SIF au pierdut in medie vineri 1,2%, piata per ansamblu inregistrand din nou o scadere usoara.



Brokerii nu se asteapta la aprecieri puternice pentru SIF-uri pe termen scurt. "Eu cred ca vor avea evolutii stabile, usor in scadere, in urmatoarele doua - trei saptamani. Tinand cont ca in acest interval de timp este posibil sa vina si noi informatii privind legea de reglementare a chestiunii privind pra-gul de detinere si ca va urma si perioada pentru data de inregistrare, este posibil ca la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie sa se intensifice tranzactiile pe SIF-uri", spune Valerian Ionescu.



Azi vor reveni la tranzactionare emitentii de la Categoria I, suspendati in cea mai mare parte a saptamanii trecute pentru transferul lor pe platforma ARENA. Vor reveni si cresterile pe piata? "Eu cred ca da. Totusi e bine cunoscut faptul ca directia pe care se afla piata e data de investitorii straini. Ei au fost mai putin prezenti pe piata in ultimele sedinte, dar e posibil sa revina chiar de luni (azi - n.red.)", considera Ionescu. Revenirea la tranzactionare a Categoriei I va insemna, normal, si reluarea tranzactionarii actiunilor bancilor. "La banci, toti indicatorii specifici actiunilor listate sunt neatractivi. Pe banci vor intra mai ales investitorii straini care au in vedere pentru investitiile lor un orizont de timp mai lung", a spus Ionescu.



SIF-urile, suspendate de miercuri



Incepand de miercuri, 9 martie, actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) vor fi suspendate de la tranzactionare in vederea translatarii lor pe platforma ARENA. Aceste actiuni vor reveni la tranzactionare luni,14 martie.



Piata RASDAQ



Societatea Cocor Bucuresti a realizat cel mai mare rulaj in sedinta de tranzactionare de vineri de pe bursa electronica RASDAQ, valoarea tranzactiilor depasind 6 mld. lei (166.000 de euro).



In cazul societatii Cocor, sedinta a debutat cu o tranzactie in care s-au transferat peste 2.000 de actiuni, la pretul de 1.100.000 lei/actiune, valoarea tranzactiei fiind de peste 2,2 miliarde de lei (60.000 de euro). Apoi s-a inregistrat o tranzactie speciala, cu 3.500 de actiuni, la acelasi pret de 1.100.000 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia de inchidere. In aceste conditii, cursul titlurilor Cocor a inregistrat o depreciere de 22,5%. Prin cele doua tranzactii s-au transferat aproape 1,8% din actiunile societatii bucurestene.



Conform ultimei raportari catre RASDAQ, principalii actionari ai societatii sunt Ursan Liviu, cu 13,5% din actiuni, Stoica Daniel, cu 13,3% din actiuni si SIF Muntenia, cu aproape 19% din actiuni. O participatie importanta la Cocor detine si fondul de investitii american Broadhurst, cu 11,4% din actiuni.



Tranzactii semnificative s-au realizat si cu titlurile Stirom Bucuresti, care a realizat un rulaj de peste 2,4 miliarde de lei (66.000 de euro). S-a inregistrat o tranzactie mare, cu peste 6.000 de actiuni, la pretul de 270.000 lei/actiune, care reprezinta nivelul maxim atins de titlurile Stirom in aceasta sedinta de tranzactionare. Actiunile producatorului bucurestean de sticla au incheiat sedinta la 260.000 lei/actiune, in scadere cu 1,9% comparativ cu ziua de joi.



O evolutie buna au avut titlurile societatii Bega Turism, care au inregistrat o crestere de 23,5% la nivelul pretului de referinta. S-au inregistrat doua tranzactii, prin intermediul carora s-au transferat 17.700 de actiuni, reprezentand 1,55% din capitalul social al companiei. Pretul de tranzactionare a fost de 100.000 lei/actiune. In aceste conditii, rulajul societatii a depasit 1,7 miliarde de lei (48.000 de euro).



La categoria I, actiunile operatorului portuar Socep Constanta au avut o lichiditate similara cu cea din sedintele precedente, o diferenta de aceasta data constituind-o evolutia cotatiei de inchidere, care vineri a stagnat la nivelul pretului inregistrat joi. S-au inregistrat 76 de tranzactii cu titluri Socep, care s-au realizat la preturi cuprinse intre 4.050 lei/actiune si 4.130 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de peste 5,9 mld. lei (161.000 de euro). Pretul de inchidere a fost de 4.090 lei/actiune.



In sedinta de vineri s-au inregistrat doua noi tranzactii speciale cu titluri Bega Tehnomet. Prin intermediul acestora s-au transferat doua pachete reprezentand 8%, respectiv 10% din actiunile societatii, la pretul de 14.800 lei/actiune. In ultimele trei sedinte s-a transferat 43% din capitalul social al companiei. Compania face parte din grupul timisorean Bega. catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO