Burse - Fonduri mutuale

Piaţa bursieră americană este din nou în fierbere, după implozia unui fond de investiţii, care a fost forţat să vândă acţiuni de 20 mld. dolari, provocând pierderi unor mari bănci. Investitorii sunt în ceaţă pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat, iar Autoritatea de Supraveghere Americană a început o investigaţie

Piaţa bursieră americană este din nou în fierbere,...

Autor: Ştefan Stan

29.03.2021, 18:29 13861

Cel mai nou scandal de pe Wall Street îl are în centru pe Bill Hwang şi firma sa de investiţii - Archegos Capital Management, care ar fi folosit bănci celebre precum Nomura sau Credit Suisse pentru swapuri şi aşa-numite contracte pentru diferenţă, fără să deţină vreodată fizic activele tranzacţionate. În SUA, investitorii care au o participaţie de peste 5% dintr-o companie listată sunt obligaţi să îşi facă cunoscute poziţia şi tranzacţiile ulterioare. Însă, se pare că nu sunt obligaţi să facă acelaşi lucru şi în cadrul participaţiilor obţinute prin aceste instrumente derivate, precum cele folosite de Archegos, scrie Bloomberg. 

Aceste practici au permis Archegos să îşi ascundă activele, care în mare parte au fost obţinute pe baza unor swapuri, iar manageri, precum precum Hwang, au reuşit să adune parcipaţii semnificative în cadrul companiilor listate pe bursă, fără să trebuiască să le şi declare. 

Lichidarea forţată a mai bine de 20 de miliarde de dolari în active atrage a atras atenţia autorităţilor din SUA asupra instrumentelor financiare din umbră care ar putea fi folosite pentru participaţii mari în companii.

Descoperirile făcute în cazul Archegos au reverberat peste tot în jurul lumii, după ce bănci precum Goldman Sachs sau Morgan stanley au forţat firma lui Hwang să vândă investiţii de miliarde de dolari.

Vânzările în masă au zguduit companii de la Baidu până la Viacom şi au forţat Nomura şi Credit Suisse să recunoască că sunt în faţa unor pierderi potenţiale semnificative pe expunerile lor. 

Bursele din SUA au deschis în scădere luni, indicele DOW înregistrând un minus de 0,36%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,65%, iar Nasdaq cu 1,19%. Acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu 14,8%, în timp ce Nomura a înregistrat o pierdere de 16,33%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO