Burse - Fonduri mutuale

Petromidia le-a adus kazahilor pierderi de 111 mil. euro. Va aduce Petromidia vreodata profit? Comentati?

10.02.2010, 23:06 28

Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie a grupuluiRompetrol controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz (KMG), aterminat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,28 mld. lei (1,48mld. euro), in scadere cu 28% comparativ cu anul 2008.

In primul an in care kazahii au detinut controlul in proportiede 100% asupra grupului construit de omul de afaceri Dinu Patriciu,Petromidia a continuat sa inregistreze pierderi, nivelul acestoraridicandu-se la 470,3 milioane de lei (111,2 milioane de euro) in2009, aproximativ la fel ca in anul 2008 cand rafinaria a pierdutcirca 465 de milioane de lei (126,3 milioane de euro).

"Rezultatele financiare obtinute au fost influentate in primulrand de factori specifici industriei de profil, precum scaderea cu65% a nivelului marjei de rafinare, dar si diminuarea cotatiilorproduselor petroliere, cu 30% pentru benzine si 43% pentrumotorine", explica reprezentantii Rompetrol Rafinare.

Rezultatele sunt calculate conform standardelor romanesti decontabilitate si sunt preliminare.

La nivel de grup, cele mai recente estimari indicau atingereaunei cifre de afaceri de circa 7 miliarde de dolari pentru toatecele 12 tari in care Rompetrol este activ, bugetul de investitiipentru anul acesta fiind de 240 de milioane de dolari.

Acesti bani se adauga fondurilor de 1,8 miliarde de dolari pecare kazahii le-au adus in Rompetrol din 2007, de cand au intrat inactionariatul grupului construit de Patriciu.

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale acestui an pentrumediul de business este rascumpararea obligatiunilor convertibileemise de RRC in 2003 in contul unor datorii de 600 de milioane dedolari. Daca KazMunaiGaz va decide sa nu le rascumpere, statulroman ar putea redeveni actionar majoritar.

De altfel, o intrare in actionariatul companiei a statului romannu este exlcusa, ministrul finantelor Sebastian Vladescu spunandrecent ca exista posibilitatea ca KMG sa rascumpere doar partialaceste obligatiuni.

In vara anului trecut, Dinu Patriciu, omul de afaceri care aconstruit timp de 10 ani grupul Rompetrol in jurul rafinarieiPetromidia, a decis sa-si vanda si ultimul pachet de actiuni, dupace in 2007 renuntase la 75% din titlurile grupului Rompetrol. Intotal, tranzactia a fost de 1,7 mld.$, Patriciu devenind cel maibogat om din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO